Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Πολιτικό Σινεμά στην Ταινιοθήκη 16/10 ώρα 20.00 Stranger in Paradise




Το Πολιτικό Σινεμά παρουσιάζει: 


Stranger in Paradise (72′, Ολλανδία 2016) 



Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος 


Ένα ντοκιμαντέρ του Guido Hendrikx σε ελληνική πρεμιέρα 


     Σε μια τάξη με μετανάστες που μόλις έχουν φτάσει στην Ευρώπη, συζητιέται το πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το Stranger in Paradise, το ντοκιμαντέρ που άνοιξε το περσινό φεστιβάλ idfa στο Άμστερνταμ, αποδίδει με ειλικρίνεια τις σχέσεις ισχύος μεταξύ Ευρωπαίων και μεταναστών. 

     «Δεν σας θέλουμε. Απλά δεν μπορούμε να σας δεχτούμε.» Σε μια τάξη, ένας δάσκαλος χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να εξηγήσει σε μια ομάδα μεταναστών πόσο θα στοιχίσει η ένταξή τους στην κοινωνία της Ευρώπης. Οι αιτούντες άσυλο αμφισβητούν τα νούμερα. «Θα δουλέψουμε, θα συνεισφέρουμε κι εμείς στην κοινωνία», είναι κάποια από τα επιχειρήματα τους. Ο δάσκαλος διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους: οι μισοί περίπου δεν θα βρουν ποτέ δουλειά. 

     Σε τρεις πράξεις, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Guido Hendrikx εκθέτει το μεταναστευτικό πρόβλημα από την πλευρά των Ευρωπαίων. Ο δάσκαλος δέχεται τρία διαφορετικά γκρουπ με μετανάστες και κάθε φορά τους αντιμετωπίζει με διαφορετικό επιχείρημα. Την πρώτη φορά τους απορρίπτει, τη δεύτερη επιδεικνύει συμπόνοια και καλή θέληση, και την τρίτη ενσαρκώνει την ισχύουσα σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, με όλους τους σύνθετους νόμους και κανόνες της. Ο σκηνοθέτης δείχνει πώς τα όνειρα που κάνουν οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, και μας αναγκάζει ως θεατές να αναλογιστούμε τη δική μας θέση απέναντι στο ζήτημα. Είναι ανθρώπινο να βάζεις σε κατηγορίες τη ζωή κάποιου άλλου; Ο παραλογισμός του διλήμματος αυτού αναλύεται στον πρόλογο και τον επίλογο της πολιτικής αυτής ταινίας. 

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://vimeo.com/193531625 

Στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία και το μεταναστευτικό από την σκοπιά της Ευρώπης και της Ελλάδας, με καλεσμένους τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Καθηγητή Παντείου - Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, Ιστορικό της Τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή της Πινακοθήκης και Μουσείων της Πόλης των Αθηνών. Τη συζήτηση συντονίζει η Δήμητρα Κουζή.  


Είσοδος δωρεάν 

Διοργάνωση: Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung, www.fes-athens.org 

Παραγωγή: Kouzi Productions, kouziproductions.com 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134–135, 10435 Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) 
* * * 

Πολιτικό Σινεμά- Μια σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα 

Υπό τον τίτλο Πολιτικό Σινεμά, ξεκίνησε το 2015 μια σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου προβάλλονται ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή́, ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Επιμέλεια προβολών και εκδηλώσεων: Δήμητρα Κουζή (kouziproductions.com) 

Επικοινωνία: Monika Berg, Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung, monika@fes-athens.org Τηλ.: 210 72 44 670, www.fes-athens.org



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN