Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η σκληρή φωνή της τρυφερότητας




     Η Isabel Vargas Lizano (17/04/1919-05/08/2012), περισσότερο γνωστή σαν Chavela Vargas υπήρξε μια Μεξικανή τραγουδίστρια, η οποία είχε γεννηθεί στην Κόστα Ρίκα.Ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τις ερμηνείες της σε μεξικανικές ραντσέρες αλλά αναγνωρίζεται για τη συνεισφορά της και σε άλλα είδη λαϊκής λατιναμερικάνικης μουσικής. Υπήρξε μια ερμηνεύτρια με σημαντική επιρροή τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, μούσα για προσωπικότητες όπως ο Πέντρο Αλμοντόβαρ. Χαιρετίστηκε για τις ερμηνείες της που στοίχειωναν ενώ την αποκάλεσαν "la voz áspera de la ternura", η σκληρή φωνή της τρυφερότητας, Η Latin Academy of Recording Arts & Sciences της απένειμε ένα Αγαλματίδιο Latin GRAMMY μετά που έλαβε ένα Βραβείο Συνολικής Προσφοράς εκ μέρους αυτού του οργανισμού.
   Η Vargas εμφανίζεται σε πολλές από τις ταινίες του Almodóvar, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας La flor de mi secreto όπου και εμφανίζεται και τραγουδάει. 



Είχε πει παρόλα αυτά ότι η ηθοποιία δεν αποτελούσε φιλοδοξία της, αν και παλιότερα είχε εμφανιστεί σε ταινίες όπως η ταινία La Soldadera (1967).  Η Vargas εμφανίζεται επίσης και στην ταινία Frida (2003) της Τζούλι Τέιμορ όπου τραγουδάει το τραγούδι La Llorona ( Η Γυναίκα που Κλαίει). 






   Το κλασσικό της  Paloma Negra  ( Μαύρο Περιστέρι ) συμπεριλήφθη επίσης στο σάουντρακ της ταινίας. 



Η ίδια η Βάργκας ως νεαρή γυναίκα λέγεται ότι είχε ερωτική σχέση με τη Φρίντα Κάλο κατά τη διάρκεια του γάμου της τελευταίας με τον τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Εμφανίστηκε και στην ταινία Babel του Alejandro González Iñárritu όπου τραγουδά το τραγούδι Tú me acostumbraste ( Με έκανες να συνηθίσω ) ένα μπολέρο του Frank Domínguez.















https://en.wikipedia.org/wiki/Chavela_Vargas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN