Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Δεκεμβριανά - Εμφύλιος στο Cinemarian




CINEMARIAN
Γενναίου Κολοκοτρώνη 42 Κουκάκι
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ, ΕΜΦΥΛΙΟΣ & Ο ΞΕΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
στις 20:00
Διάλεξη-Ομιλία του Λέανδρου Μπόλαρη

"ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ '44- ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ' ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ'’

στις 21:30

ΟΥΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΕΝΤΗ ,1998,100'
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
     Το 1949, στην Ικαρία, οκτώ αντάρτες θεωρούν ότι η εντολή του κόμματος «το όπλο παρά πόδα» σημαίνει ότι οφείλουν να είναι σε επιφυλακή και συνεχίζουν για έξι χρόνια να κρύβονται, αρνούμενοι να παραδοθούν. Οι συντοπίτες τους τούς υποστηρίζουν και οι χωροφύλακες αδυνατούν να τους συλλάβουν. Όταν τα πράγματα φτάνουν στα όρια, η ομάδα μπαίνει σε ένα καΐκι με προορισμό την Αθήνα. Στην πορεία, όμως, τα μέλη της ομάδας αντιδρούν και εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους.

είσοδος:3,00ε



ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00
FILS DE GRECE,2015,160'
     Ο τίτλος της ταινίας είναι από την έκκληση του Paul Eluard για τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου, στη διάρκεια της μυθιστορηματικής ανάβασής του στον Γράμμο, και αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο της Ιστορίας «απωθημένο στις συνειδήσεις μας, από τις παρενέργειες του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, που σημερινά γεγονότα το επαναφέρουν» σύμφωνα με τους δημιουργούς, που προσθέτουν: «Η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών, μακριά από τις εστίες τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 30.000 περίπου από τον "Δημοκρατικό στρατό", εκτός της Πατρίδας, σε ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου, και άλλα τόσα από τον κυβερνητικό στρατό, σε "Παιδοπόλεις" που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη.Τραγικά οδοιπορικά, που δεν τέλειωσαν με το τέλος του Εμφυλίου αλλά συνεχίστηκαν εκτός και εντός της Ελλάδος, με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κ.λπ.».
Το «FILS DE GRÈCE» είναι μια ταινία σύνθεσης, μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς αλλά και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα. Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, αφού πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, αλλά και επινοημένα (ηθοποιοί).Η ταινία παρακολουθεί στην Αθήνα του 2008 μία νεαρή που αναζητάει να μάθει περισσότερα για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά, αλλά και για την περιπέτεια της γιαγιάς της, η οποία ήταν πολιτική πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, και βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:30
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΡΟΛΟ,1978,240'
     Με αφορμή μια θεατρική παράσταση, παρουσιάζεται η γεμάτη βάσανα Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την εισβολή στην Κύπρο. Ειδικότερα, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι εκάστοτε ξένοι προστάτες της Ελλάδας ωφελήθηκαν από τις καταστροφές και τις δοκιμασίες, τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
είσοδος:3,00





Cinemarian

Διεύθυνση: Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, 11741, Κουκάκι-Αθήνα

www.cinemarian.gr

τηλ.: 211 400 2640 - e-mail: info@cinemarian.gr


Πρόσβαση:

Από Σύνταγμα: τρόλεϊ 15 (στάση Άγιος Νικόλαος)

Από Ηλεκτρικό «Πετράλωνα»: τρόλεϊ 15 (στάση Φιλοπάππου)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN