Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ένα Πορτρέτο του Καλλιτέχνη σαν Νεαρού Άντρα






     To "Ένα Πορτρέτο του Καλλιτέχνη σαν Νεαρού Άντρα"  ( A Portrait of the Artist as a Young Man ) αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce. Ένα Künstlerroman ("μυθιστόρημα του καλλιτέχνη", ένα αφήγημα σχετικά με την πορεία ενός καλλιτέχνη προς την ωριμότητα) σε νεωτεριστικό στυλ, ιχνογραφεί το θρησκευτικό και διανοητικό ξύπνημα του Stephen Dedalus, ένα φανταστικό alter ego του Joyce και μια αναφορά στον Δαίδαλο, τον τέλειο τεχνίτη της ελληνικής μυθολογίας. Ο Stephen αμφισβητεί και επαναστατεί ενάντια στις καθολικές και Ιρλανδικές συμβάσεις με τις οποίες μεγάλωσε, καταλήγοντας έτσι στην αυτοεξορία του  από την Ιρλανδία στην Ευρώπη.  Το έργο χρησιμοποιεί τεχνικές που αργότερα ανέπτυξε ο Joyce εκτενέστερα στα έργα Ulysses (1922) και Finnegans Wake (1939).  Το A Portrait ξεκίνησε να υπάρχει το 1903 με τον τίτλο Stephen Hero - ένα προβλεπόμενο 63 κεφαλαίων αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα σε ρεαλιστικό στυλ. Μετά από 25 κεφάλαια, ο Joyce εγκατάλειψε το Stephen Hero το 1907 και ξεκίνησε να ξαναδουλεύει τα θέματά του και τον πρωταγωνιστή του σε ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα πέντε κεφαλαίων, αφήνοντας τον αυστηρό ρεαλισμό και κάνοντας εκτεταμένη χρήση του ελεύθερου πλάγιου λόγου που επιτρέπει στον αναγνώστη να δει στην αναπτυσσόμενη συνείδηση του Stephen. Ο Αμερικανός νεωτεριστής ποιητής Ezra Pound κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα σε συνέχειες στο Αγγλικό λογοτεχνικό περιοδικό The Egoist το 1914 και το 1915 και το εξέδωσε σαν βιβλίο στις 29/12/1916 από τον εκδότη B.W. Huebsch της Νέας Υόρκης. Η έκδοση του A Portrait και της συλλογής σύντομων ιστοριών Dubliners (1914) κέρδισαν στον Joyce μια θέση στο προσκήνιο του λογοτεχνικού μοντερνισμού

   Το 1998, ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Modern Library ονόμασε το μυθιστόρημα τρίτο στη λίστα του με τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα σε αγγλική γλώσσα του 20ου αιώνα.
   Το 1977 το βιβλίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο, σε σκηνοθεσία Joseph Strick, ενώ το σενάριο είναι από την Judith Rascoe. Στο ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα Stephen Dedalus ο Bosco Hogan ενώ ο T.P. McKenna υποδύεται τον Simon Dedalus. O John Gielgud υποδύεται τον Πατέρα Arnall, τον ιερέα του οποίου το μακροσκελές κήρυγμα σχετικά με την Κόλαση τρομοκρατεί τον έφηβο Stephen.

(απόσπασμα της ταινίας)


https://en.wikipedia.org/wiki/A_Portrait_of_the_Artist_as_a_Young_Man
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Portrait_of_the_Artist_as_a_Young_Man_(film)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN