Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πρόγραμμα προβολών Απριλίου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

   Με ένα ονειρικό ταξίδι γεμάτο χρώματα και φαντασία θα κλείσει η χειμερινή περίοδος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, αφιερώνοντας τον Απρίλιο σε μια πολύ ξεχωριστή ενότητα, στις ταινίες Εμψύχωσης ή Σχεδιοκίνησης ή Κινουμένων Σχεδίων, όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος animation, που προέρχεται από τη λατινική λέξη animus και σημαίνει ψυχή.
   O Emile Cohl θεωρείται επίσημα ο δημιουργός του πρώτου κινούμενου σχεδίου στην Ιστορία, μιας και η ταινία του προβλήθηκε δημόσια στις 17 Αυγούστου 1908. Το 1937 «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, ενώ πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε το 1942 από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται…» και είχε διάρκεια επτά λεπτά.
   Το animation, η πιο σύνθετη μορφή κινηματογραφικής έκφρασης, δημιουργεί ένα απόλυτα υποκειμενικό περιβάλλον, χωρίς την παραμικρή σχέση με την αναπαραγωγή της πραγματικότητας. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου. Ο καλλιτέχνης είναι ο αποκλειστικός και απόλυτος δημιουργός των όσων ζωντανεύουν στην οθόνη. Ο συνδυασμός ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, καθώς και τεχνικές όπως η σχεδίαση πάνω στο φιλμ, η ζωγραφική κάτω απ’ την κάμερα, η ψηφιακή τεχνολογία, οι κινούμενες κούκλες κ.α, αποδεικνύουν ότι ο κινηματογράφος animation δεν είναι μόνο το κινούμενο σχέδιο ή, πολύ περισσότερο, δεν είναι μόνο κινηματογράφος για παιδιά…
   Ένα γνήσιο animation ενηλίκων είναι το Waking life του Richard Linklater, το οποίο θέτει τα αιώνια ερωτήματα από τα παράδοξα της ζωής, το θάνατο και το σκοπό της ύπαρξής. Η αισθητική αναπαράσταση των ονείρων με την τεχνική του Rotoscoping – μια μορφή «ξεπατικωτούρας» με animation πάνω σε αληθινά πλάνα - δημιουργεί με τον πλέον πρωτότυπο και όμορφο τρόπο την ονειρική και ψυχεδελική ατμόσφαιρα που απαιτεί η ταινία.
   Από την άλλη, ο Hayao Miyazaki, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των σχεδίων του, με το Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων δημιούργησε ένα εικαστικό αριστούργημα με σκίτσα που σχεδόν ζωντανεύουν και κάνουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις των ηρώων, άκρως ρεαλιστικές και ανθρώπινες, ταξιδεύοντας τον θεατή σε έναν κόσμο μαγικό. 
   Ένα από τα ομορφότερα και πιο πρωτοποριακά καρτούν στην ιστορία του σινεμά, το Yellow Submarine του George Dunning, είναι ταυτόχρονα η ταινία που αντανακλά όσο καμία άλλη καλύτερα το παλαβό, σουρεαλιστικό, πολύχρωμο πνεύμα της ψυχεδελικής ποπ των 60’s μέσα από την πιο γόνιμη περίοδο των Μπιτλς, συνδυάζοντας μοναδικά το κινούμενο σχέδιο με τη μουσική.
   Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού, στις 17/3 θα προβληθεί ένα ανθολόγιο ελληνικών ταινιών animation μικρού μήκους, ως αναφορά στα 70 χρόνια ελληνικού κινουμένου σχέδιου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Άγγελος Ρούβας, σκηνοθέτης-ερευνητής, ιδρυτής του greekanimation.com.
   Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για τη λέσχη ο σκηνοθέτης/παραγωγός Γιώργος Λουριδάς.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 07 Απριλίου
ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ – YELLOW SUBMARINE  [1968]
σκηνοθεσία: George Dunning
παίζουν: The Beatles (McCartney, Harrison, Starr, Lennon)

Πέμπτη 14 Απριλίου
WAKING LIFE  [2001]
σκηνοθεσία: Richard Linklater
παίζουν: Ethan Hawke, Trevor Jack Brooks

Πέμπτη 21 Απριλίου
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ – SPIRITED AWAY  [2001]
σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
παίζουν: Daveigh Chase, Suzanne Pleshette


Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα -- 21:15
Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


Κυριακή 17 Απριλίου
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ | 70 ΧΡΟΝΙΑ
επιμέλεια: Άγγελος Ρούβας

Χώρος – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα -- 20:00
Είσοδος ελεύθερη 


www.filmhouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN