Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πρόγραμμα προβολών Μαρτίου από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
ΜΟΝΟΠΛΑΝΑ

   Πολλά είναι αυτά που μπορεί να κάνουν μια ταινία να μείνει στην ιστορία, άλλοτε έχουν να κάνουν με το θέμα της και άλλοτε με την τεχνική της. Ο Μάρτιος στη Λέσχη είναι αφιερωμένος σε έναν ιδιαίτερο και αρκετά εξεζητημένο τρόπο κινηματογράφησης, το μονόπλανο, που όμως όταν είναι επιτυχημένο «ανεβάζει» καλλιτεχνικά μια ταινία πολλά σκαλοπάτια. Ο Ταρκόφσκι, ο Μπέλα Τάρ, ο Αγγελόπουλος, ο Ινιαρίτου έχουν ταυτιστεί με τη δημιουργία θρυλικών μονόπλανων, ενώ οι ευρηματικές τεχνικές του πρωτοπόρου Όρσον Ουέλες διδάσκονται ακόμα και σήμερα στις σχολές κινηματογράφου. 

   Η λήψη σε ένα μόνο πλάνο «Long take ή one shot» είναι ένα από τα πιο δύσκολα κινηματογραφικά επιτεύγματα. Ο σκηνοθέτης ουσιαστικά αναμετράται με την τέχνη του, αφού δε συγχωρείται το παραμικρό λάθος. Απαιτείται εξαιρετική τεχνική και δεξιοτεχνία, που συχνά φτάνει στα όρια της ακροβασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη κίνηση της κάμερας. 

   Με τα μονόπλανα επιτυγχάνεται η ενδοσκοπική μελέτη μια προσωπικότητας ή μιας κατάστασης. Δίνεται έμφαση στη λεπτομέρεια, επικεντρώνεται με ρεαλισμό στην εντός κάδρου κίνηση και τοποθετεί το θεατή στη θέση των πρωταγωνιστών. Και το αποτέλεσμα είναι μοναδική ατμόσφαιρα που υπνωτίζει και γοητεύει τον θεατή, τον παρασύρει εκεί που θέλει ο σκηνοθέτης.

   Αυτό ακριβώς επιχειρεί και ο Ούγγρος Λάζλο Νέμες με την πολυσυζητημένη ταινία του «Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ» (10/3). Με μια κάμερα άκρως επιβλητική και υποβλητική, με εξαιρετικά δομημένα μονόπλανα πετυχαίνει την απόλυτη ταύτιση του θεατή με τον πρωταγωνιστή, φέρνοντας στο πρόσωπό του τη μυρωδιά του πολέμου.

   Δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζει από το αφιέρωμα αυτό, η ταινία – ορισμός του μονόπλανου, του Ρώσου Αλεξάντερ Σουκούροφ «ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (17/3), μια ταινία που κυριολεκτικά εξερευνά τα όρια του κινηματογράφου. Γυρισμένη εξολοκλήρου σ' ένα μονοπλάνο με ψηφιακή κάμερα, ο Σουκούροφ με φόντο το Ερμιτάζ άφησε στην ιστορία του σινεμά ένα πραγματικό κομψοτέχνημα.

   Στον αντίποδα της γλαφυρότητας και της χλιδής του Σουκούροφ, έρχεται το «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΡΕΠΟΡΤΕΡ» του Αντονιόνι (24/3), ένα μοναχικό ταξίδι απόδρασης και υπαρξιακής αναζήτησης με αποκορύφωμα το εμβληματικό 7λεπτο μονόπλανο στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Ένα αληθινό κινηματογραφικό επίτευγμα απαράμιλλης ομορφιάς και δεξιοτεχνίας που αφηγείται τη μετάβαση από τη ζωή στο θάνατο.

   Επίλογος της ενότητας αυτής το «SOY CUBA» του Μιχαήλ Καλαζότοφ (31/3), μια ταινία με ρωσική τεχνική και κουβανέζικη ψυχή. Χαρακτηρίζεται από μακρόσυρτα μονόπλανα εκπληκτικής αισθητικής, όπου η κάμερα στην κυριολεξία αιωρείται από χέρι σε χέρι χωρίς τη βοήθεια κανενός τεχνικού μέσου. Μια ταινία βαθιά λυρική και ποιητική, που αξίζει να τη δει κανείς.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 10 Μαρτίου
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ – SAUL FIA [2015]
σκηνοθεσία: László Nemes
παίζουν: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

Πέμπτη 17 Μαρτίου
ΡΩΣΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ – RUSSKIY KOVCHEG [2002]
σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov
παίζουν: Sergey Dreyden, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy

Πέμπτη 24 Μαρτίου
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ – PROFESSIONE: REPORTER [1975]
σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni
παίζουν: Jack Nicholson, Maria Schneider

Πέμπτη 31 Μαρτίου
ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ – SOY CUBA [1964]
σκηνοθεσία: Mikhail Kalatozov
παίζουν: Sergio Corrieri, Salvador Wood, José Gallardo



Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα -- 21:15
Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών



Κυριακή 20 Μαρτίου
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ | Ο ΔΡΑΚΟΣ [1956]
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ | Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ '50



Χώρος – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα -- 20:00
Είσοδος ελεύθερη 



www.filmhouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN