Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ο βασιλιάς του τάνγκο



   Ο Carlos Gardel ( γεννημένος ως Charles Romuald Gardes ) (11 Δεκεμβρίου 1890 – 24 Ιουνίου 1935) ήταν Γαλλο-Αργεντινός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης και ηθοποιός και η πιο κυρίαρχη μορφή στην ιστορία του τάνγκο. Η βαρύτονη φωνή του και η δραματική φρασεολογία των στίχων του έφτιαξε μικρά αριστουργήματα από τις εκατοντάδες τρίλεπτες τάνγκο ηχογραφήσεις του. Μαζί με τον στιχουργό και για χρόνια συνεργάτη του Alfredo Le Pera ο Γκαρντέλ έγραψε αρκετά κλασσικά τάνγκο.
   Ο Γκαρντέλ άρχισε την τραγουδιστική του καριέρα σε μπαρ και ιδιωτικά πάρτυ. Τραγούδησε επίσης μαζί με τον Francisco Martino και αργότερα σε τρίο με τους Martino και José Razzano. Ο Γκαρντέλ δημιούργησε το tango-canción το 1917 με τη συνδρομή των Pascual Contursi (στίχοι) και Samuel Castriota (μουσική) που έγραψαν το Mi Noche Triste, το πρώτο τραγούδι τάνγκο που ηχογράφησε ο Γκαρντέλ (και πρώτο κομμάτι τάνγκο το οποίο είχε στίχους). Η ηχογράφηση πούλησε 10 000 αντίτυπα και έγινε επιτυχία σε όλη την Λατινική Αμερική.
   Ο Γκαρντέλ έκανε περιοδείες στην Αργεντινή, την Ουρουγοάη, την Χιλή, τη Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία ενώ έκανε εμφανίσεις και σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Πούλησε 70 000 δίσκους μέσα στους πρώτους τρεις μήνες από μια επίσκεψη του στο Παρίσι το 1928. Καθώς η δημοτικότητά του μεγάλωνε έκανε μια σειρά ταινιών για την Παραμάουντ σε Γαλλία και ΗΠΑ. Ενώ αισθηματικές ταινίες όπως Cuesta abajo (1934) και El día que me quieras (1935) στερούνται δραματικής αξίας διαρκείας, αποτέλεσαν όμως εκπληκτικές περιπτώσεις επίδειξης του τεράστιου τραγουδιστικού του ταλέντου και της εμφάνισής του ως κινηματογραφικού αστέρα.
   Ο Γκαρντέλ πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, στο απόγειο της καριέρας του, αποτελώντας έτσι έναν αρχέτυπο τραγικό ήρωα που θρήνησε ολόκληρη η Λατινική Αμερική. Για πολλούς ο Γκαρντέλ ενσωματώνει την ψυχή του τάνγκο. Αποκαλείται και ως "Carlitos", "El Zorzal" (Η Τσίχλα - το πουλί), "Ο Βασιλιάς του Τάνγκο", "El Mago", "El Morocho del Abasto" (Το Μελαχρινό αγόρι από το Abasto), και ειρωνικά "El Mudo" (Ο Μουγκός).

   Ο Carlos Gardel έπαιξε σε 21 ταινίες. Αρχής γενομένης από την βουβή ταινία Flor de Durazno (1917) σε σκηνοθεσία Francisco Defilippis Novoa, όπου έχει το ρόλο του Φαμπιάν.


η ταινία

    Στον κινηματογράφο θα ξαναπαίξει το 1930, σε μια σειρά ταινιών όπως:  

  • Añoranzas (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Canchero σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • El Carretero (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • El Quinielero (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Enfundá la Mandolina (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • ¡Leguisamo Solo! (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Mano a Mano (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Padrino Pelado (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Tengo Miedo  σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
  • Viejo Smoking (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera (στο ρόλο του El inquilino)
  • Yira, Yira (μικρού μήκους) σε σκηνοθεσία Eduardo Morera
   Ακολουθεί η ταινία Las luces de Buenos Aires (1931) (γυρισμένη στο Παρίσι), σε σκηνοθεσία Adelqui Migliar (as Adelqui Millar). Ο Κάρλος Γκαρντέλ στο ρόλο του Ανσέλμο. 
   Η υπόθεση έχει ως εξής: Ένας κυνηγός ταλέντων αναζητεί ταλέντα στην αργεντίνικη ύπαιθρο. Προσλαμβάνει δυο αδερφές για το σώου του. Αλλά σύντομα θ'ανακαλύψουν ότι η μεγάλη πόλη δεν είναι φτιαγμένες γι' αυτές.



   Επόμενη ταινία το Esperame (1932) σε σκηνοθεσία Louis J. Gasnier. Ο Γκαρντέλ υποδύεται τον Carlos de Acuña ένα νεαρό πλούσιο άντρα ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων γνωρίζει τη Rosario (Goyita Herrero) όπου και ερωτεύονται οι δυο τους. Αναγκάζεται όμως να φύγει ξαφνικά όταν πληροφορείται το θάνατο του πατέρα του, χωρίς έτσι να έχουν ευκαιρία ν' αποκαλύψει ο ένας στον άλλο την πραγματική του ταυτότητα. Οκτώ μήνες αργότερα ο Κάρλος αναγκάζεται να δουλέψει ως τραγουδιστής καθότι ο πατέρας του είχε χάσει την περιουσία του και τυχαία συναντάει τη Ροσάριο ξανά. Μόνο που εκείνη δεν τον αναγνωρίζει. Ο πατέρας της Ροσάριο θέλει η κόρη του να παντρευτεί έναν στον οποίο χρωστάει λεφτά καθότι δεν είναι σε θέση να τον ξεπληρώσει. Εκείνη το σκάει για να γλυτώσει από τον ανεπιθύμητο γάμο, και συναντιέται με τον Κάρλος ο οποίος της αποκαλύπτει την ταυτότητά του.




   Ακολουθεί το La casa es seria (1932) σε σκηνοθεσία Lucien Jaquelux. Ένας κρεολός τραγουδιστής πρoσπαθεί να βγει ραντεβού με μια χορεύτρια η οποία προσπαθεί να τον αποφύγει. O Carlos Gardel στο ρόλο του Juan Carlos Romero και η Imperio Argentina στο ρόλο της Carmen Rivera.
   Η ταινία δεν σώζεται, σώζονται όμως η μουσική της και φωτογραφίες από τα γυρίσματα.

   Επόμενη ταινία το Melodía de arrabal (1933) σε σκηνοθεσία Louis J. Gasnier. Μαζί του οι Imperio Argentina και Vicente Padula. Ο Γκαρντέλ υποδύεται τον Roberto Ramirez ένα χαρτοπαίχτη που γνωρίζει την Αλίνα (Imperio Argentina) μια δασκάλα μουσικής, η οποία όταν ακούει τη φωνή του τον πείθει να ακολουθήσει καριέρα επαγγελματία τραγουδιστή και εκείνος αποφασίζει ν' αλλάξει τη ζωή του. Απολαμβάνει επιτυχία, όμως οι πρώην εγκληματικές διασυνδέσεις του απειλούν να καταστρέψουν την πρόοδό του.
   Η ταινία γυρίστηκε στα Joinville Studios στο Παρίσι, από την Paramount Pictures, η οποία παρήγαγε μεγάλο αριθμό ταινιών σε διάφορες γλώσσες στα στούντιο. Η ταινία γυρίστηκε στην ισπανική γλώσσα με σκοπό την κυκλοφορία της αρχικά στις ισπανόφωνες χώρες. Η ταινία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Αργεντινή, τη χώρα προέλευσης των τριών πρωταγωνιστών της, αποτελώντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

CARLOS GARDEL " MELODIA DE ARRABAL (τραγούδι από την ταινία)

   Ακολουθεί το Cuesta Abajo (1934) σε σκηνοθεσία Louis J. Gasnier. Ο Γκαρντέλ υποδύεται τον Κάρλος Ακόστα, του οποίου η ζωή είναι δεμένη με μια γυναίκα που φλερτάρει ενώ αυτός είναι ερωτευμένος με μια άλλη κοπέλα. Παρακολουθεί τη μοίρα να βρίσκει μια λύση που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στον αληθινό του έρωτα μετά από ταξίδια στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. 


( η ταινία)


Cuesta Abajo (1934) - Carlos Gardel (τραγούδι από την ταινία) 


   Στην ταινία " Το Τάνγκο στο Μπρόντγουεϊ " (1934) σε σκηνοθεσία Louis J. Gasnier, ο Γκαρντέλ υποδύεται τον Alberto Bazán, ένα νεαρό που ζει την καλή ζωή στη Νέα Υόρκη, εις βάρος του πλούσιου θείου του Don Indalecio Bazán (Jaime Devesa). Όταν ο θείος του έρχεται ξαφνικά στη Νέα Υόρκη ανακαλύπτει ότι τα χρήματα που στέλνει τακτικά στον ανιψιό του χρησιμοποιούνται για γυναίκες και ποτά αντί για τις επιχειρήσεις του όπως του έλεγε. Έτσι ο Αλμπέρτο αποφασίζει μαζί με τη μνηστή του (Trini Ramos), τη γραμματέα του, (Blanca Vischer) και τον μάνατζέρ του (Vicente Padula) να κάνουν και τον θείο του λάτρη της καλής ζωής προκειμένου να συνεχίσουν τον ίδιο τρόπο ζωής.
   Η ταινία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη από την Paramount Pictures, σε ισπανική γλώσσα για τα ισπανόφωνα κοινά εντός και εκτός ΗΠΑ. Όπως και οι άλλες αμερικανικής παραγωγής ταινίες του Γκαρντέλ, δεν αποτελεί εκδοχή μιας αγγλόφωνης ταινίας, αλλά μια τελείως πρωτότυπη ιστορία. Σε αντίθεση με τις ισπανόφωνες ταινίες του Χόλυγουντ οι οποίες αποτελούσαν επανεκδόσεις αγγλόφωνων παραγωγών. 



    Ακολουθεί η ταινία " El dia que me quieras " (1935) σε σκηνοθεσία John Reinhardt. Μαζί με τον Γκαρντέλ παίζουν η Ισπανίδα ηθοποιός Rosita Moreno και ο τραγουδιστής του τάνγκο Tito Lusiardo. Παραγωγός ήταν ο Robert R. Snody και σεναριογράφος ο στιχουργός τάνγκο και μόνιμος συνεργάτης του Γκαρντέλ Alfredo Le Pera. 
   Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Julio Arguelles, (Γκαρντέλ) του γιού ενός πλούσιου επιχειρηματία από το Buenos Aires,  ο οποίος θέλει να παντρευτεί την Margarita, η οποία θεωρείται κατώτερης κοινωνικής τάξης από τη δική του. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του παντρεύονται και κλέβονται. Η ταινία στη συνέχεια παρακολουθεί τη ζωή του ζευγαριού, και μετά το θάνατο της νεαρής Μαργαρίτας, τελειώνει με την άνοδο του Julio στη δόξα ως τραγουδιστής τάνγκο. Ο Astor Piazzolla, ο οποίος αργότερα θα έφερνε επανάσταση στο χώριο του παραδοσιακού τάνγκο κάνει μια μικρή εμφάνιση ως ανήλικος εφημεριδοπώλης. 
   Στην ταινία ακούγονται τα ακόλουθα τραγούδια, όλα σε μουσική του Γκαρντέλ και στίχους του Λε Πέρα. 


  • Suerte negra - ένα country walz sung που τραγουδούν μαζί οι Carlos Gardel, Tito Lusiardo και Manuel Peluffo.
  • Sol tropical - μια rumba.
  • El día que me quieras - ένα tango που τραγουδούν σαν ντουέτο στο φινάλε της ταινίας οι Carlos Gardel και Rosita Moreno.
  • Sus ojos se cerraron - ένα tango.
  • Guitarra, guitarra mía - ένα τραγούδι κάντρυ
  • Volver - ένα tango.


(η ταινία)



   Τελευταία ταινία αποτέλεσε το Tango Bar (1935) σε σκηνοθεσία John Reinhardt. Ο Γκαρντέλ υποδύεται τον Ricardo Fuentes ο οποίος φεύγει από το Μπουένος Άυρες έχοντας χάσει στον ιππόδρομο για να πάει στη Βαρκελώνη, όπου σχεδιάζει ν' ανοίξει ένα τάνγκο μπαρ, μια νέα ιδέα που συνδυάζει τα χορευτικά σώου τάνγκο με τις σάλες χορού. Στο πλοίο γνωρίζεται με την Laura Montalván (Rosita Moreno), η οποία τυχαίνει να είναι μια κλέφτρα που δουλεύει με το συνεργό της. Ο Ρικάρντο τους παρακολουθεί που κλέβουν το βραχιόλι μιας κυρίας στο πλοίο αλλά καθώς έχει ερωτευτεί τη Λάουρα αποφασίζει να μην τους καταγγείλει. Φτάνοντας στη Βαρκελώνη ανοίγει το τάνγκο μπαρ αλλά εμφανίζεται ο συνεργάτης της Λάουρα, όπου του λέει ότι πούλησαν το βραχιόλι και πρέπει να το βρουν για να μην πάει αυτός και η Λάουρα φυλακή.
   Στην ταινία ακούγονται τραγούδια όπως το διάσημο ως τις μέρες μας ( ελέω Αλ Πατσίνο και της ταινίας " Άρωμα γυναίκας " ) Por una cabeza, (ερμηνεία και μουσική Γκαρντέλ, στίχοι Λε Πέρα),  Los ojos de mi moza (ερμηνεία και μουσική Γκαρντέλ, στίχοι Λε Πέρα),  Lejana tierra mía (ερμηνεία και μουσική Γκαρντέλ, στίχοι Λε Πέρα), Arrabal amargo (ερμηνεία και μουσική Γκαρντέλ, στίχοι Λε Πέρα)

Tango bar - 1935 (ταινία)



(por una cabeza)




   Στη βιογραφική ταινία La Vida de Carlos Gardel (1939) σε σκηνοθεσία Alberto de Zavalía, τον Γκαρντέλ υποδύεται ο Hugo del Carril. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Γκαρντέλ, Αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω της διαρκούς δημοτικότητας του Γκαρντέλ μετά το θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα 4 χρόνια νωρίτερα. Η ταινία έσπρωξε την καριέρα των πρωταγωνιστών της και αποτέλεσε μέρος αυτού που έγινε γνωστό ως Χρυσή Εποχή του Αργεντίνικου Κινηματογράφου.
   Στην ταινία Doble o Nada με τους Dario Grandinetti και Aitana Sánchez-Gijón που κυκλοφόρησε από τη Maverick τον Απρίλιο του 2003 έχουμε μια φανταστική ιστορία σχετικά μ'έναν αγωνιζόμενο τραγουδιστή τάνγκο που μοιάζει και τραγουδάει όπως ο Γκαρντέλ και μια γυναίκα θαυμάστρια του Γκαρντέλ.
   Άλλες δυο ταινίες επρόκειτο να γυριστούν σχετικά με τον Γκαρντέλ, Gardel 2008 (Ιούλιος 2009) με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και Dare to Love Me (2010). Καμία ταινία δεν έγινε τελικά.
   Ο σκηνοθέτης Armand Mastroianni θα σκηνοθετήσει την ταινία Γκαρντέλ, σε παραγωγή Λικ Μπεσόν. Προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας η 31/7/2015.




Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Gardel
http://www.imdb.com/name/nm0306624/?ref_=nmbio_bio_nm#actor
http://www.imdb.com/title/tt0007958/?ref_=nm_flmg_act_22
http://www.imdb.com/title/tt1422028/?ref_=nm_flmg_act_21
http://www.imdb.com/title/tt1422165/?ref_=nm_flmg_act_20
http://www.imdb.com/title/tt0021565/?ref_=nm_flmg_act_19
http://www.imdb.com/title/tt0021521/?ref_=nm_flmg_act_18
http://www.imdb.com/title/tt0021460/?ref_=nm_flmg_act_17
http://www.imdb.com/title/tt0021227/?ref_=nm_flmg_act_16
http://www.imdb.com/title/tt0021120/?ref_=nm_flmg_act_15
http://www.imdb.com/title/tt0020856/?ref_=nm_flmg_act_14
http://www.imdb.com/title/tt0020743/?ref_=nm_flmg_act_13
http://www.imdb.com/title/tt0020732/?ref_=nm_flmg_act_12
http://www.imdb.com/title/tt0020660/?ref_=nm_flmg_act_11
http://www.imdb.com/title/tt0022095/?ref_=nm_flmg_act_10
http://www.imdb.com/title/tt0021839/?ref_=nm_flmg_act_9
http://www.imdb.com/title/tt0023205/?ref_=nm_flmg_act_8
https://en.wikipedia.org/wiki/Suburban_Melody
http://www.imdb.com/title/tt0025021/?ref_=nm_flmg_act_6
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tango_on_Broadway
http://www.imdb.com/title/tt0025861/?ref_=nm_flmg_act_5
https://en.wikipedia.org/wiki/El_d%C3%ADa_que_me_quieras_(1935_film)
http://www.imdb.com/title/tt0026301/?ref_=nm_flmg_act_2
http://www.imdb.com/title/tt0027077/?ref_=nm_flmg_act_3
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Life_of_Carlos_Gardel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN