Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Πρόγραμμα προβολών Ιανουαρίου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΚΑΡΕ

Mε ασπρόμαυρα καρέ υποδέχεται η κινηματογραφική λέσχη το 2016. Αν και διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας, με τα εφέ, το 3d και την φαντασμαγορική αισθητική να κυριαρχεί στην κινηματογραφική βιομηχανία, το κλασσικό επιστρέφει. Σύγχρονοι δημιουργοί όπως ο Τζάρμους, Λίντς, Μπέλα Ταρ, Άκι και Μίκα Καουρισμάκι και πολλοί άλλοι, δελεάζονται από τη μαγεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, η οποία παραμένει διαχρονική και ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου.

Το ασπρόμαυρο σινεμά επιβιώνει στις μέρες μας γιατί κρύβει μέσα του κάτι αινιγματικό, μελαγχολικό, ατμοσφαιρικό, μυστηριώδες. Σήμερα αποτελεί επιλογή για τον  σκηνοθέτη και όχι μονόδρομο. Άλλοτε λειτουργεί ως εργαλείο αφήγησης για την καταγραφή μιας εποχής, ή μιας κατάστασης ή για να δοθεί έμφαση στα συναισθήματα και στο ύφος που θέλει να μεταδώσει η ταινία και άλλοτε πάλι αποτελεί καθαρά αισθητική επιλογή για να ενδυναμωθεί στιλιστικά η ταινία και να αποδώσει ένα πιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Μέσα από μια ανεξάντλητη φιλμογραφία, με μεγάλη δυσκολία καταλήξαμε σε τέσσερα χαρακτηριστικά δείγματα, ώστε να καταγραφεί ο πολυεπίπεδος ρόλος της ασπρόμαυρης ταινίας σε βάθος χρόνου, από τη σημερινή εποχή μέχρι την εποχή που το χρώμα μπήκε στον κινηματογράφο και επικράτησε, ξεκινώντας με το αντισυμβατικό και πειραματικό Europa (7/1)  του Λανς Φον Τρίερ που αναμιγνύεται περιστασιακά με το έγχρωμο, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό φιλμ νουάρ με ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ΄40 και αναφορές στο ευρωπαϊκό παρόν.

Ο Woody Allen  χρησιμοποιεί το ασπρόμαυρο στο Zelig (14/1) ως αφηγηματικό εργαλείο, προκειμένου να υποστηρίξει το πρωτοποριακό είδος του «ψευδοντοκιμαντέρ», ώστε σε συνδυασμό με μια πληθώρα τεχνικών, να πείσει τον θεατή τελικά πως πρόκειται για πραγματική ιστορία και όχι για ένα ακόμα αποκύημα του δαιμόνιου μυαλού του.

Αντίθετα, η Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι (14/1), όπου το ασπρόμαυρο σε συνδυασμό με το σχεδόν τετράγωνο κάδρο του κλασσικού κινηματογράφου, επιτυγχάνει να μας μεταφέρει στην Πολωνία της δεκαετίας του '60, με σαφείς επιρροές από  Ντράγιερ, Μπρεσόν και Μπέργκμαν.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα ήταν δυνατόν να λείπει ο Καρλ Ριντ και  Ο Τρίτος Άνθρωπος (28/1), μια ταινία εντυπωσιακού κινηματογραφικού στυλ, μία διαχρονική δημιουργία με στοιχεία εξπρεσιονιστικά και φιλμ νουάρ που εκφράζει την παράνοια και τον παραλογισμό μετά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολλούς η πιο όμορφη ασπρόμαυρη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 07 Ιανουαρίου
EUROPA [1991]
σκηνοθεσία: Lars von Trier
παίζουν: Jean-Marc Barr, Udo Kier, Barbara Sukowa

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου
ZELIG [1983]
σκηνοθεσία: Woody Allen
παίζουν: Woody Allen, Mia Farrow

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου
IDA [2014]
σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski
παίζουν: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΤΗΕ THIRD MAN [1949]
σκηνοθεσία: Carol Reed
παίζουν: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli







Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Ώρα -- 21:15

Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών



www.filmhouse.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN