Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πρόγραμμα προβολών Νοεμβρίου για τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ



   H χειμερινή περίοδος προβολών της λέσχης ξεκινά με ένα αφιέρωμα στις ταινίες δωματίου.    Οριοθετημένες σε μια περιορισμένη χωρική διάσταση, οι ταινίες που γυρίστηκαν σε μια μόνο κλειστοφοβική τοποθεσία, είναι a priori αναγκασμένες να καταφεύγουν σε δραματουργικά τεχνάσματα ή σε καθηλωτικές ερμηνείες για να εγκλωβίζουν την ματιά του θεατή.
    Από το καθολικά αναγνωρισμένο φιλμικό δράμα του Σιντνευ Λιούμετ (5/11 ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ [1957]) που θεωρείται, και όχι άδικα, μια σπουδή στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέχρι τον πιο πρόσφατο, βαθύτατα υποτιμημένο Άνθρωπο του Ρίτσαρντ Σένκμαν (26/11 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ [2007]), που έχει εν τούτοις σπουδαία φεστιβαλική πορεία, οι ταινίες του μήνα μπορεί να κατανέμονται χρονικά σε εύρος από το 1940 μέχρι σήμερα, παραμένουν όμως καθηλωμένες μονίμως σε ένα δωμάτιο. 
   Είτε αυτό γίνεται τόπος εγκλήματος στην φαντασία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (5/11 Η ΘΗΛΙΑ [1948]), είτε τόπος για να ξεδιπλωθεί ένα θεατρικό δράμα δωματίου (12/11 Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ [2011]), οι ταινίες δωματίου θα αποτελούν για πάντα μια τρομερή άσκηση ύφους για κάθε σκηνοθέτη, και μια δυσκολεπίλυτη εξίσωση ως αίνιγμα για κάθε σινεφίλ.

   Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, την Κυριακή 01 Νοεμβρίου η λέσχη διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη τιμώντας την μνήμη του, 27 χρόνια από τον θάνατό του.
   Κατά την διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Τάσου Ψαρρά “Εποχές και Συγγραφείς – Τάσος Λειβαδίτης” παραγωγής ΕΡΤ, η ταινία “Συνοικία το Όνειρο” του Αλέκου Αλεξανδράκη, της οποίας το σενάριο έγραψε ο Λειβαδίτης, ενώ ενδιάμεσα θα προβάλλονται αποσπάσματα από ποιητικά έργα του.

Τo θέμα της αφίσας του μήνα προέρχεται από την δουλειά Archiwindows του σινεφίλ Ιταλού αρχιτέκτονα/graphic designer Federico Babina


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 05 Νοεμβρίου

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ – 12 ANGRY MEN [1957]

σκηνοθεσία: Sidney Lumet
παίζουν: Henry Fonda, Lee J. Comb, Jack Warden


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ – CARNAGE [2011]

σκηνοθεσία: Roman Polanski 
παίζουν: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz


Πέμπτη 19 Νοεμβρίου

Η ΘΗΛΙΑ – THE ROPE [1948]

σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
παίζουν: James Stewart, John Dall


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ – THE MAN FROM EARTH [2007]

σκηνοθεσία: Richard Schenkman
παίζουν: David Lee Smith, Tony Todd


Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα -- 21:15
Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών



ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κυριακή 01 Νοεμβρίου

20:00 ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

   Οι στίχοι από ποιήματά του, τα λόγια του Τάσου Ψαρρά στο ντοκυμαντέρ Εποχές και Συγγραφείς και οι εικόνες του Αλέκου Αλεξανδράκη στην Συνοικία το Όνειρο που βασίστηκε στο σενάριό του περιπλέκονται σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. 

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ
Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN