Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Διήμερο σεμινάριο κινηματογράφου στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας




Ο εκδοτικός οίκος Ανάτυπο, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία πολλών φίλων του κινηματογράφου  και επιδιώκοντας να προωθήσει την εμβάθυνση σε τεχνικές και «μυστικά» της 7ης τέχνης, διοργανώνει διήμερο πρακτικό σεμινάριο κινηματογράφου με εισηγητή τον σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά. 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους:
- επιθυμούν να μάθουν μικρά και μεγάλα μυστικά της δημιουργίας ταινιών.
- θέλουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.
- επιθυμούν να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους και να εκφραστούν μέσα από την ομαδική συνεργασία.
- εκπαιδευτικούς  ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν την τέχνη του κινηματογράφου στην διδασκαλία τους μέσα από την συμμετοχή τους σε projects (Πάμε Σινεμά κ.α)
- νέους προσανατολίζονται επαγγελματικά προς τα κινηματογραφικά επαγγέλματα.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες και η κάθε μία περιλαμβάνει:
Πρώτη ενότητα:
Συγγραφή σεναρίου

Το σενάριο αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό μέρος μια ταινίας. Όλα ξεκινούν με μια ιδέα, το θέμα της ταινίας. Θα εστιάσουμε στα τρία βασικά στάδια επεξεργασίας ενός σεναρίου (η δομή της ιστορίας, οι χαρακτήρες, ο διάλογος). Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη δομή και διάταξη ενός σεναρίου καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ταινία.                               Θα προβληθούν διαφάνειες με την χρήση PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα.
Δεύτερη  ενότητα:  
Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας

Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη του βλέμματος.  Γι’ αυτό και ο τρόπος που ένας σκηνοθέτης στήνει την κάμερα του, το είδος πλάνου που επιλέγει αλλά και η γωνία λήψης καθορίζουν όχι μόνο την οπτική του πάνω στο θέμα του και το ύφος του, αλλά και την ηθική του στάση.
Στην συγκεκριμένη ενότητα θα επικεντρωθούμε στα κυριότερα εκφραστικά μέσα του σκηνοθέτη και σε ορισμένους βασικούς κανόνες κινηματογράφησης.
Πως προκύπτει η λίστα πλάνων με βάση το σενάριο (ντεκουπάζ) και πως απεικονίζονται στο story board.  Το καδράρισμα. Πως ορίζεται το πλάνο με βάση το μέγεθος και την γωνία λήψης. Οι κινήσεις της κάμερας. Ο κανόνας των τρίτων.                 

Ο κανόνας του άξονα.                                                                                                                      Θα προβληθούν διαφάνειες με την χρήση PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα.                                                                  
Τρίτη ενότητα:
Τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας και ο ρόλος των συντελεστών

Οργάνωση παραγωγής: Βήματα και Κανόνες. Οι κινηματογραφικές ειδικότητες και ο ρόλος των συντελεστών στην υλοποίηση της ταινίας. Τα στάδια παραγωγής .               Η ανίχνευση και η επιλογή των χώρων του γυρίσματος. Το casting και η διανομή των ρόλων. Η διαδικασία του γυρίσματος. Η συνεργασία με τον ηθοποιό.                                   Θα προβληθούν διαφάνειες με την χρήση PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα.
Τέταρτη ενότητα:
Πρακτικό εργαστήριο: Cam and Rec

Πρακτικό εργαστήριο με τη χρήση ψηφιακής κάμερας. Εισαγωγή στη λειτουργία ψηφιακής κάμερας, έλεγχος μηχανής λήψης, εστίαση, ισορροπία λευκού χρώματος, ρυθμίσεις διαφράγματος, κινήσεις κάμερας και εξάσκηση στα μεγέθη πλάνων.         Οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε άσκηση αυτοσχεδιασμού εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθαν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν αρμοδιότητες κινηματογραφικού συνεργείου και ηθοποιών με την καθοδήγηση του εισηγητή.
Διάρκεια Εργαστηρίου: 10 ώρες

Σάββατο 28 Μαρτίου – Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ώρες: 17.00 – 22.00

Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.

Δίδακτρα: 40€ για ενήλικες
                   25€ για φοιτητές και άνεργους

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής:
Παρασκευή 27 Μαρτίου
Xώρος διεξαγωγής: Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
                                   Τσιμισκή 128, 2ος όροφος

Πληροφορίες : 2314  011687
                         6977  853682
e-mail: anatypo.ekdoseis@gmail.com
s: www.anatypo.gr
f: Ανάτυπο


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ


ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ

   Γεννήθηκε το 1977 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Λυκούργου Σταυράκου(1998). Στον κινηματογράφο εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Περικλή Χούρσογλου, Βαγγέλη Σεϊτανίδη και Ελένη Αλεξανδράκη. Στο Θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Πέτρο Σεβαστίκογλου και Γιάννη Καραχισαρίδη. 
Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Μερικοί από τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι οι: Βασίλης Τσελεμέγκος, Νίκος Περάκης, Λάμπης Ζαρουτιάδης, Λευτέρης Χαρίτος, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Ντούρος, Παναγιώτης Φαφούτης, Νίκος Κρητικός.
Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ και εταιρικά video. Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του «Evening Solitude»(2001) απέσπασε  τιμητική διάκριση στο 2ο Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στα πλαίσια του τμήματος Μικροσινεμά. Η μικρού μήκους ταινία του «Παιχνίδι για δύο»(2004) βραβεύτηκε με κρατικό βραβείο ποιότητας στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.   Η τελευταία του ταινία «Μαύρη Θύελλα» (2011), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Μίγγα, συμπεριλήφθηκε στο αφιέρωμα ελληνικού κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κρακοβίας. Επίσης προβλήθηκε κατά την διάρκεια του ΕURO 2012 στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους Εurofunzones. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα προβολής ελληνικών ταινιών που βασίζονται σε λογοτεχνικό κείμενο.
Αυτή την εποχή ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Ομερτά». Η ταινία επιδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέσω του προγράμματος Development Σεναρίου. Την παραγωγή της έχει αναλάβει ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος (Μiss Violence) και η εταιρεία plays2place productions.
Eίναι υπεύθυνος του Τμήματος Κινηματογράφου στην ΚΕΠΑ Βέροιας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποίησε σεμινάρια κινηματογράφου στην Βέροια, στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Συμμετείχε ως εισηγητής σε ημερίδες και ως σύμβουλος σε εκπαιδευτικά projects.

Δείτε το trailer της Μαύρης Θύελλας στο Dailymotion:


Δείτε ολόκληρη την ταινία στο Υoutube:


Γνωρίστε καλύτερα τον εισηγητή διαβάζοντας την συνέντευξη του στο FLIX:

http://flix.gr/articles/festibal-tainiwn-mikroy-mhkoys-dramas-mayrh-8yella.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN