Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων δεσμών…: Διαθεματική εκδήλωση

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 στις 8.00μμ - διαθεματική εκδήλωση:

Για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων δεσμών…
          
                   
Α. Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο:

«Ρευστή αγάπη. Για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων δεσμών» 
(Εκδόσεις της Εστίας)

του κορυφαίου κοινωνιολόγου και διανοητή Ζύγκμουντ Μπάουμαν

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Άννα Λυδάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Αντώνης Παπαρίζος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δείτε πληροφορίες για το βιβλίο πατώντας εδώ
 
«Ποτέ άλλοτε δεν γινόταν τόσος λόγος για ανθρώπινες σχέσεις ή, απλώς, για "σχέση" (εννοώντας, στην περίπτωση αυτή, τη σχέση άντρα και γυναίκας), και ποτέ άλλοτε όσο σήμερα οι σχέσεις αυτές δεν ήταν τόσο ασταθείς και εύθραυστες.
Ο άνθρωπος της ρευστής νεωτερικότητας (Liquid Modernity) -όπως αποκαλεί ο Μπάουμαν τη μετανεωτερικότητα, την κοινωνία δηλαδή των τελευταίων δεκαετιών, με τους ραγδαίους ρυθμούς αλλαγής- δημιουργεί δεσμούς εξαρχής χαλαρούς, ώστε να μπορούν να λύνονται εύκολα, γρήγορα και δίχως πόνο, κάθε φορά που αλλάζουν οι περιστάσεις.
Η κεντρική μορφή της ρευστής μοντέρνας εποχής μας είναι ακριβώς ο άνθρωπος χωρίς μόνιμους, σταθερούς, διαρκείς, ανθεκτικούς δεσμούς, γεγονός που, αφενός, τον οδηγεί σε μια απελπισμένη αναζήτηση ταυτότητας, αυτοπροσδιορισμού και αυτοκατάφασης, και, αφετέρου, του προκαλεί βαθύ αίσθημα ανασφάλειας.
Ο θρίαμβος του ατομικισμού κατά τη μετανεωτερικότητα οδήγησε τελικά στο θάνατο το αυτόνομο άτομο της νεωτερικότητας και έβαλε στη θέση του ένα άλλο, ανίκανο να εμπιστεύεται και να δεσμεύεται, βουτηγμένο στον κομφορμισμό και το φόβο».

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Βιογραφικά στοιχεία των ομιλητών:

Άννα Λυδάκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με γνωστικό αντικείμενο «Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας». Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά, κοινωνιολογία και κοινωνική λαογραφία και τα ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην επιτόπια ποιοτική έρευνα, την ανάλυση λόγου, τη λαϊκή τέχνη και τον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα. Έχει διενεργήσει επιτόπιες ποιοτικές έρευνες σε περιοχές όπου διαμένουν Τσιγγάνοι, σε γυναικείο μοναστήρι, σε Πομακοχώρια, στη Λέρο κλπ. και έχει μελετήσει θέματα σχετικά με την πόλη  και τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό, τον χορό, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο κ.ά. Έχει λάβει μέρος με εισήγηση σε πολλά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους και για τον κινηματογράφο έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.


Ο Αντώνης Παπαρίζος  σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη-Paris I Panthéon και στο Centre d’Analyse Comparative des Systèmes Politiques του ίδιου Παν/μίου, υπό την Διεύθυνση του M. Duverger: δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Πολιτική Κοινωνιολογία, στην Κοινωνιολογία και στην Ιστορία. Είναι διδάκτωρ D’Etat του Παν/μίου Paris 2, από το οποίο και αναγνωρίστηκε ως Υφηγητής το 1995.
Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας, ενώ ως προσκεκλημένος καθηγητής δίδαξε σε ευρωπαϊκά και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια.
Επί τέσσερα χρόνια διετέλεσε διαδοχικά Αν. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, όπως και εκ νέου Πρόεδρος κατά την περίοδο 2010-2012. Διετέλεσε επίσης επί πολλά έτη μέλος της Συγκλήτου του Παν/μίου, της Επιτροπής Ερευνών και άλλων διοικητικών επιτροπών. Υπήρξε για επτά συνεχή χρόνια Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Τμήματος, του οποίου την πλήρη ανασύνθεση ανέλαβε για δύο φορές. Επίσης, υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Φύλο και Θρησκεία».



Β. Προβολή της ταινίας με τίτλο:

«4ever»



Σκηνοθεσία: Γιώργος Πυρπασόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Ηλιόπουλος, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του έργο
Έτος παραγωγής: 2011 - Διάρκεια: 73΄
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Monica McShane, Ιωακείμ Πανάγος

Ο Αντρέας και η Κάθριν, παντρεμένοι με δύο παιδιά, διατηρούν ένα πετυχημένο αρχιτεκτονικό γραφείο. Με αφορμή μία επαγγελματική συνάντηση βρίσκονται σε ένα πολυτελές θέρετρο του οποίου το αρχιτεκτονικό τους γραφείο είναι υποψήφιο να αναλάβει την ανακαίνιση. Στην παραμονή τους εκεί, θα εμπλακούν σε μία έντονη αντιπαράθεση. Η ένταση που ακολουθεί θα τους οδηγήσει σε μία ανεξέλεγκτη πορεία χωρισμού, εξομολογήσεων και ακροτήτων που είναι πρωτόγνωρη και για τους δύο.
 
Για την ταινία θα μιλήσει ο σκηνοθέτης

Δείτε trailer της ταινίας πατώντας εδώ & εδώ


Βιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη:

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος κατάγεται από θεατρική οικογένεια, είναι αυτοδίδακτος ηθοποιός και βρέθηκε στη σκηνή και στην μικρή οθόνη στην ηλικία των 14 ετών. Βραβευμένος ηθοποιός στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της διαφήμισης. Σπούδασε στην Royal Academy of  Dramatic Arts και παρακολούθησε σεμινάρια και workshops στο Actors Centre στο Λονδίνο. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και (συν)-παραγωγός σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στο θέατρο Αθηνών στο έργο του Martin MacDonah “Ο Πουπουλένιος”  και στην καινούργια ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη “Chevalier” η οποία αναμένεται να βγει στις αίθουσες εντός του 2015.

***
Δείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook πατώντας εδώ

Συμβολική συμμετοχή στην εκδήλωση: 2 ευρώ


***

Ο νέος, ανεξάρτητος χώρος προβολής ταινιών CINEMARIAN δημιουργήθηκε από αγάπη για την έβδομη τέχνη και τον πολιτισμό. Διαθέτει αίθουσα προβολής 50 ατόμων και φουαγιέ. Όλοι οι χώροι κλιματίζονται.


CINEMARIAN
Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, 11741, Κουκάκι-Αθήνα
www.cinemarian.gr
τηλ.: 211 400 2640  ·  e-mail: info@cinemarian.gr

Πρόσβαση:
Από Σύνταγμα: τρόλεϊ 15 (στάση Άγιος Νικόλαος)
Από Ηλεκτρικό «Πετράλωνα»: τρόλεϊ 15 (στάση Φιλοπάππου)

  
Πιστεύουμε ότι αίτημα της εποχής είναι η δημιουργία συνεκτικών δεσμών
μεταξύ των ανθρώπων και η καλλιέργεια της κριτικής και αισθητικής αντίληψης.

Επιμένουμε ότι ο κινηματογράφος είναι πρωταρχικά μία συλλογική εμπειρία και η σκοτεινή αίθουσα τόπος συνάντησης και επικοινωνίας σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Copyright © 2015 Cinemarian, All rights reserved.
Ενημέρωση από το Cinemarian.


Cinemarian
Γενναίου Κολοκοτρώνη 42
Κουκάκι, Αθήνα 11741
Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN