Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο βιρτουόζος των βιρτουόζων


   Ο Niccolò (ή Nicolò) Paganini (27 Οκτωβρίου 1782 – 27 Μαϊου 1840) βιολονίστας, βιολιστής, κιθαρωδός και συνθέτης. Ήταν ο πιο διάσημος βιρτουόζος του βιολιού του καιρού του, και άφησε το σημάδι του ως ένας από τους πυλώνες στη σύγχρονη τεχνική του βιολιού. Το Καπρίτσιο Νο 24 σε Α ελάσσονα, είναι ανάμεσα στις πιο γνωστές από τις συνθέσεις του και υπήρξε έμπνευση για πολλούς σημαντικούς συνθέτες. Εκτός από τα 24 καπρίτσια για σόλο βιολί που είναι και το σημαντικότερο έργο του άλλα έργα του είναι τα 5 κονσέρτα για βιολί και ορχήστρα, από τα οποία το ένα ( σε Σι μινόρε, έργο 7) περιέχει το περίφημο ροντό Η Καμπανέλα, οι παραλλαγές στο Καρναβάλι της Βενετίας,  η παραλλαγή Οι μάγισσες σε θέμα του Φραντς Σουσμάγερ, άλλες παραλλαγές σε μουσική του Ροσίνι καθώς και το περίφημο Μότο περπέτουο.
   Το μουσικό ταλέντο του Παγκανίνι αναγνωρίστηκε από πολύ νεαρή ηλικία, και ο φιλόδοξος πατέρας του τον πίεζε παρά πολύ να επιτύχει, στερώντας του ακόμα και το φαγητό αν θεωρούσε ότι ο γιός του δεν είχε ικανοποιητικές επιδόσεις στο βιολί. Ξεφεύγοντας από την κυρίαρχη επιρροή του πατέρα του στα τέλη της εφηβείας του με το να το σκάσει στη Λούκα, ο Παγκανίνι τράβηξε την προσοχή της πριγκήπισσας Elisa Baciocchi, αδελφής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Απασχολήθηκε ως σολίστας βιολονίστας της αυλής της για αρκετά χρόνια πριν να αποφασίσει ν' αρχίσει τις περιοδείες στην Ευρώπη. Προκάλεσε αμέσως αίσθηση και προσέλκυσε την προσοχή τόσο των θεατών των κονσέρτων όσο και των συνθετών. Ένα εκπληκτικός ερμηνευτής, του οποίου οι ικανότητες τόσο με το βιολί όσο και με την κιθάρα έμοιαζαν σχεδόν υπερφυσικές, σε σημείο που να κυκλοφορούν φήμες ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στο Διάβολο προκειμένου ν' αποκτήσει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες. Τις φήμες αυτές ενίσχυαν και η περιπετειώδης και άστατη ζωή του Παγκανίνι ο οποίος για τις ανάγκες των συναυλιών του ταξίδεψε στις Ιταλικές πόλεις αλλά και την Ευρώπη, είχε θυελλώδεις ερωτικές περιπέτειες (από τη σχέση του με τη χορεύτρια Αντόνια Μπιάνκι απέκτησε τον μοναδικό του γιο, Ατσίλιο) και ανέπτυξε φιλία με διάφορες προσωπικότητες, όπως ο βιολιστής Κρόιτσερ, ο Ροσίνι, ο Φόσκολο, ο Μόντι και ο Μπερλιόζ.
   Ταλαιπωρούμενος από εύθραυστη υγεία από την παιδική του ηλικία αποσύρθηκε στη Γαλλία όπου και πέθανε.
   Ο Παγκανίνι χρησιμοποίησε εξαιρετικά πρωτοποριακές για την εποχή του μεθόδους. Οι νεωτερισμοί του - που έφεραν το βιολί στο απόγειο των τεχνικών και ηχητικών δυνατοτήτων του- δεν είχαν μόνο δεξιοτεχνική αξία, αλλά θεωρούνται επίσης μέχρι σήμερα ένα εξαιρετικά τολμηρό έργο που αφορούσε την έρευνα νέων εκφραστικών μέσων και το οποίο κατέστησε τον Παγκανίνι ηγέτη της νεότερης σχολής του βιολιού. Το βιολί από ένα όργανο ενταγμένο στην ορχήστρα αναδείχτηκε και ως μεμονωμένο όργανο πλέον.
   Υπήρξαν αρκετές ταινίες σχετικά, με τον Παγκανίνι, κυρίως ως δευτερεύοντα χαρακτήρα, αλλά και κάποιες όπου είναι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας.
   Στην ταινία Das Dreimäderlhaus (1918) του Richard Oswald, γερμανική βωβή ταινία, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Raoul Lange.
   Στην ταινία Paganini (1923) του Heinz Goldberg το ρόλο του βιολιστή υποδύεται ο Conrad Veidt.


φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας


   Στην ταινία Franz Schuberts letzte Liebe (1926) τον Παγκανίνι υποδύεται ο Otto Schmöle.
   Στην ταινία Die lachende Grille (1926) του Frederic Zelnik τον Παγκανίνι υποδύεται ο Hanns Waschatko.
   Στην γερμανική οπερατική ταινία Gern hab' ich die Frau'n geküßt (1934) του E. W. Emo, εναλλακτικοί τίτλοι, Paganini ή I Liked Kissing Women η οποία αποτελεί μια κινηματογραφική μεταφορά της οπερέτας του 1925 του Φραντς Λέχαρ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του βιολιστή έχει ο Iván Petrovich.
    Στην ταινία La Symphonie fantastique (1942) του Christian-Jaque τον Παγκανίνι υποδύεται ο Maurice Schutz. 
   Στην ταινία Heavenly Music (1943) του Josef Berne, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Fritz Feld.
   Στην ταινία A Song to Remember (1945) του Charles Vidor, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Roxy Roth. ( στιγμιαία εμφάνιση χωρίς λόγια και χωρίς αναφορά στους τίτλους)
   Στην ταινία The Magic Bow (1946) του Bernard Knowles, βρετανική μουσική ταινία βασισμένη στη ζωή του Παγκανίνι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του βιολιστή έχει ο Stewart Granger.

   
(η ταινία, σε playlist)

   
   Στην τσεχοσλοβακική ταινία Housle a sen (1947) του Václav Krska, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Karel Dostal, όπως και στην επίσης τσεχοσλοβακική Βοημική Έκσταση (1948), του ίδιου πάλι σκηνοθέτη (όπου σ αυτή την ταινία ο Παγκανίνι είναι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας).
   Στην πολωνέζικη ταινία Młodość Chopina ( Τα νεανικά χρόνια του Σοπέν) (1952) του Aleksander Ford, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Franciszek Jamry.
   Στην Ανοιξιάτικη Συμφωνία (1983) του Peter Schamoni, τον Παγκανίνι υποδύεται ο Gidon Kremer.
   Τελευταία έχουμε την ταινία Παγκανίνι, ή και Κίνσκι Παγκανίνι (1989) σε σενάριο και σκηνοθεσία Κλάους Κίνσκι, ο οποίος κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αποτέλεσε την τελευταία ταινία του Κίνσκι.  Μαζί του παίζουν και η σύζυγός του Ντέμπορα Κίνσκι και ο γιός του Νικολάι Κίνσκι. Ο Κίνσκι θεωρούσε ότι αυτός και ο Παγκανίνι έζησαν παρόμοιες ζωές καθώς και οι δυό τους έδωσαν "δαιμονικές" ερμηνείες στους τομείς τους, που συχνά προξενούσαν πολλές αντιθέσεις.
   Στο ντοκιμαντέρ Ο καλύτερός μου φίλος, (1999), ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ και συχνός συνεργάτης του Κίνσκι, αναφέρει ότι ο Κίνσκι του ζήτησε επανειλλημένα να σκηνοθετήσει την ταινία αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί θεωρούσε ότι το σενάριο αυτό δε μπορούσε να γυριστεί σε ταινία. Ο Χέρτζογκ αναφέρει επίσης ότι η προετοιμασία του Κίνσκι για το ρόλο του Παγκανίνι είχε σαν αποτελέσμα να επηρρεάσει και την ερμηνεία του Κίνσκι, στην τελευταία ταινία που γύρισαν οι δυό τους μαζί, το Cobra Verde.


η ταινία 

   Στην ταινία The Devil's Violinist (2013) του Bernard Rose, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του βιολιστή έχει ο David Garrett.




http://en.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Paganini
Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 22, σελ 482-483
http://www.imdb.com/name/nm0656028/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_composers_depicted_on_film
http://www.imdb.com/title/tt0009027/
http://www.imdb.com/title/tt0014346/?ref_=fn_al_tt_3
http://www.imdb.com/title/tt0928040/?ref_=nm_flmg_act_41
http://www.imdb.com/title/tt0129190/
http://en.wikipedia.org/wiki/Paganini_(1934_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/La_Symphonie_fantastique
http://www.imdb.com/title/tt0035981/
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Song_to_Remember
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Magic_Bow
http://www.imdb.com/title/tt0172571/
http://www.imdb.com/title/tt0040179/
http://en.wikipedia.org/wiki/Youth_of_Chopin
http://www.imdb.com/title/tt0044911/
http://www.imdb.com/title/tt0085568/
http://en.wikipedia.org/wiki/Paganini_(1989_film)
http://www.imdb.com/title/tt2401715/?ref_=ttfc_fc_tt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN