Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών


By Bundesarchiv, Bild 102-14886 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5481337


   Στις 30/06/1934 ξεκινά στη Γερμανία η γνωστή πλέον ως "Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών" η οποία θα διαρκούσε μέχρι τις 02/07/1934. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος είχε ήδη γίνει καγκελάριος, ενώ το Ναζιστικό κόμμα ήταν πλέον το μοναδικό κόμμα της Γερμανίας, δολοφόνησε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μεταξύ των θυμάτων ήταν η αριστερή πτέρυγα του κόμματος και ο αρχηγός της Gregor Strasser, εξέχοντες συντηρητικοί αντί-Ναζί όπως ο πρώην καγκελάριος Kurt von Schleicher και ο Gustav Ritter von Kahr οι οποίοι είχαν καταστείλει την απόπειρα του γνωστού ως "Πραξικόπημα της Μπυραρίας" (που είχε επιχειρήσει ο Χίτλερ το 1923) αλλά και ηγέτες της Sturmabteilung, των παραστρατιωτικών καφεχιτώνων του κόμματος ( η οποία Sturmabteilung είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στις δεκαετίες 20 και 30). Αυτή η επιχείρηση ξεκαθαρίσματος άφησε πίσω της 85 νεκρούς αν και λέγεται ότι τελικά ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ήταν εκατοντάδες.
   Το γεγονός παρουσιάζεται στην ιταλογερμανική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι, "Οι καταραμένοι"(1969). (Η πρώτη από τις τρεις ταινίες του της λεγόμενης Γερμανικής Τριλογίας. Ακολούθησαν ο "Θάνατος στη Βενετία" (1971) και ο Λούντβιχ (1973)).
    Η συνάντηση της SA, και η επακόλουθη εκτέλεση των ηγετών της από τους SS παρουσιάζεται στην ταινία ως ένα ομοφυλοφιλικό όργιο και ως μια γκανγκστερικού στυλ σφαγή.

http://youtu.be/qywfTjNBejk


http://en.wikipedia.org/wiki/Night_of_the_Long_Knives
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Damned_(1969_film)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN