Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

AIDS και κινηματογράφος



   Καταρχήν να ευχηθούμε καλό μήνα.
   1η Δεκεμβρίου σήμερα και παγκόσμια μέρα κατά του A.I.D.S. ή όπως είναι το πλήρες όνομα Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας.
   Αποτελεί ασθένεια του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προκαλείται από με την μόλυνση με τον ιό H.I.V. Κατά τη διάρκεια της αρχικής μόλυνσης , ο ασθενής μπορεί να έχει μια σύντομη περίοδο ασθένειας που να μοιάζει με γρίπη. Αυτή συνήθως ακολουθείται από μια παρατεταμένη περίοδο χωρίς συμπτώματα. Καθώς η ασθένεια προχωράει επηρρεάζει ολοένα και περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο για τον πάσχοντα την πιθανότητα να πάθει μολύνσεις , συμπεριλαμβανομένων ευκαιριακών μολύνσεων και όγκων που δεν επηρρεάζουν συνήθως τους ανθρώπους με ανοσοποιητικά συστήματα που λειτουργούν κανονικά.
   Η ασθένεια μεταδίδεται καταρχήν με την χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή (συμπεριλαμβανομένου του πρωκτικού αλλά και του στοματικού σεξ), μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού αλλά και του θηλασμού. Μερικά σωματικά υγρά όπως το σάλιο και τα δάκρυα δε μεταδίδουν τον ιό. Η πρόληψη ενάντια στη μόλυνση από τον ιό, κυρίως μέσω του ασφαλούς σεξ και του προγράμματος ανταλλαγής βελόνων, αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, παρόλα αυτά η χρήση αντιρετοϊκής αγωγής μπορεί να επιβραδύνει την πορεία της ασθένειας και ίσως να οδηγήσει σε ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο όριο ζωής. Ενώ οι αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από την ασθένεια, αυτά τα φάρμακα είναι ακριβά και μπορεί να σχετίζονται με παρενέργειες.
   Η γενετική έρευνα δείχνει ότι το AIDS ξεκίνησε στη δυτική - κεντρική Αφρική στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από το Centers for Disease Control and Prevention το 1981 και η αιτία του, η μόλυνση από τον ιό HIV τοποθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας. Από την ανακάλυψή του το AIDS έχει προκαλέσει περίπου 30 000 000 θανάτους (μέχρι το 2009). Μέχρι το 2010 υπολογίστηκε ότι κάπου 34 000 0000 άνθρωποι ζουν με τον ιο παγκοσμίως. Το AIDS θεωρείται ως πανδημία - ξέσπασμα ασθένειας που παρουσιάζεται σε μεγάλη περιοχή και εξαπλώνεται συνεχώς.
   Έχει τεράστια επίδραση στην κοινωνία, τόσο ως ασθένεια αλλά και ως πηγή κοινωνικών διακρίσεων. Η ασθένεια έχει επίσης σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτή, όπως τ' ότι μεταδίδεται με μη σεξουαλικές επαφές. Η ασθένεια έχει αποτελέσει θέμα πολλών αμφισβιτήσεων, σχετικών με τη θρησκεία. Έχει προσελκύσει διεθνή ιατρική και πολιτική προσοχή όπως επίσης και εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις από τότε που αναγνωρίστηκε στη δεκαετία του 80.
   Η πρώτη κινηματογραφική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα του AIDS (είχαν προηγηθεί μόνο τηλεταινίες) ήταν το Longtime Companion (1989) του Norman René ( ο οποίος πέθανε στα 45 από επιπλοκές από AIDS). Η ταινία πήρε τον τίτλο της από τις λέξεις που χρησιμοποιούσε η εφημερίδα The New York Times για να περιγράψει τον επιζώντα, του ιδίου φύλου, ερωτικό σύντροφο κάποιου/κάποιας, που είχε πεθάνει από AIDS στη δεκαετία του 1980. Η ταινία καταγράφει τα πρώτα χρόνια της επιδημίας όπως φαίνεται με τις συνέπειες της σε αρκετούς γκέι άνδρες και την στρέιτ αδερφή ενός από αυτούς. Η ταινία χωρίζεται σε αρκετά μέρη που προσδιορίζονται από ημερομηνίες. Πρωταγωνιστούσαν οι Campbell Scott, Bruce Davison, Patrick Cassidy και Mary-Louise Parker. 
   Η ταινία συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό από βραβεία και διακρίσεις, αρκετά για την ερμηνεία του Bruce Davison, ο οποίος μεταξύ άλλων κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ενώ είχε και υποψηφιότητα για Όσκαρ δευτέρου ανδρικού ρόλου.


(ολόκληρη η ταινία, αγγλικά άνευ υποτίτλων)

   Το 1993 ακολουθεί η ταινία Blue,  η τελευταία ταινία του Derek Jarman, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές από AIDS τέσσερις μήνες μετά την πρώτη προβολή της.  ( όταν πρωτοπροβλήθηκε η ταινία ο σκηνοθέτης ήταν ήδη μερικώς τυφλός)  Η ταινία αποτελείται από ένα και ομαδικό πλάνο μπλε χρώματος που γεμίζει την οθόνη, σαν το φόντο ενός σάουντρακ όπου η αφήγηση του σκηνοθέτη και μερικών από τους αγαπημένους του ηθοποιούς περιγράφει τη ζωή και το όραμά του.

Derek Jarman Blue 1993  (απόσπασμα)



   Πάλι το 1993, έχουμε την ταινία του Τζόναθαν Ντέμι "Φιλαδέλφεια", μια από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλυγουντ που αναγνωρίζει το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία. Πρωταγωνιστούσαν ο Τομ Χανκς, στο ρόλο του οφυλόφιλου μεγαλοδικηγόρου Άντριου Μπέκετ και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον στο ρόλο του ομοφοβικού δικηγόρου Τζο Μίλλερ.  Ο Τομ Χανκς πραγματοποιεί ίσως την καλύτερη ερμηνεία όλης της καρριέρας του ενώ πάρα πολύ καλή είναι και η ερμηνεία του Ντένζελ Ουάσιγκτον. Η ταινία έλαβε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τομ Χανκς ( ο οποίος είχε κερδίσει και την Ασημένια Άρκτο του καλύτερου ηθοποιού στο 44ο Φεστιβάλ Βερολίνου) και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το Streets of Philadelphia του Bruce Springsteen. Ο σεναριογράφος Ron Nyswaner είχε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (τον κέρδισε η Τζέιν Κάμπιον με το "Πιάνο"). Άλλες υποψηφιότητες ήταν για όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, για το "Φιλαδέλφεια" του Νηλ Γιανγκ, και για καλύτερο μακιγιάζ (Carl Fullerton and Alan D'Angerio).
   Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: Ο μεγαλοδικηγόρος Άντριου Μπέκετ αποκρύπτει από την εταιρία όπου δουλεύει ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι πάσχει από AIDS. Κάποια στιγμή όμως τα αφεντικά του ανακαλύπτουν το μυστικό του και τον απολύουν, προφασιζόμενοι όμως ότι αυτό έγινε λόγω της ανεπάρκειάς του στην εργασία. Τότε αυτός αποφασίζει να μηνύσει την εταιρία του και την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ο ομοφοβικός δικηγόρος Τζο Μίλερ, ο μόνος που δέχτηκε την υπόθεση του Άντριου.



                                                         (τρέιλερ της ταινίας)

Η ουσία της διάκρισης (απόσπασμα της ταινίας)


   
   Το 1995 ακολουθεί η ταινία "Η Θεραπεία" του Πήτερ Χόρτον με τους Brad Renfro, Joseph Mazzello , Diana Scarwid και Annabella Sciorra. 

Υπόθεση: ο 11χρονος Ντέξτερ, ο οποίος πάσχει από AIDS ως αποτέλεσμα μιας μετάγγισης μολυσμένου αίματος , και ο γείτονάς του Έρικ ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος και αρκετά πιο μεγαλόσωμος γίνονται πολύ καλοί φίλοι (παρά τις αρχικές διαφορές τους) Ο Έρικ επίσης έρχεται περισσότερο κοντά με τη μητέρα του Ντέξτερ παρά με τη δική του η οποία τον παραμελεί και η οποία απαγορεύει βίαια αυτή τη φιλία μόλις μαθαίνει την ύπαρξή της. Όταν τα δυο αγόρια διαβάζουν για ένα γιατρό στη μακρινή Νέα Ορλεάνη ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει βρει θεραπεία για το AIDS τότε αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι τους και να ταξιδέψουν κατεβαίνοντας τον Μισσισιπή ποταμό προκειμένου να τον βρουν.





   Το 1996 ακολουθεί η ταινία "It's My Party" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Randal Kleiser.  Η ταινία ήταν μια από τις πρώτες μεγάλου μήκους που ασχολήθηκαν με το θέμα του θανάτου με αξιοπρέπεια των πασχόντων από AIDS. Έπαιξαν οι Eric Roberts, Margaret Cho, Bruce Davison, Lee Grant, Devon Gummersall, Roddy McDowall, Olivia Newton-John, George Segal. Η ταινία βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα του θανάτου του Χάρρυ Στάιν επιτυχημένου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα πρώην εραστής του σκηνοθέτη της ταινίας. Το πραγματικό αποχαιρετιστήριο πάρτυ του Στάιν έγινε το 1992.
   Η υπόθεση της ταινίας έχει να κάνει με το διήμερο πάρτυ που διοργανώνει ο Νικ Σταρκ (Έρικ Ρόμπερτς) ο οποίος έχει διαγνωστεί με προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους με προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα (όπως πχ ύστερα από AIDS). Συνέπεια αυτής της ασθένειας είναι ο Νικ να γίνει "φυτό" για μήνες μέχρι τον θάνατό του. Αν αυτού όμως αποφασίζει να διοργανώσει το πάρτυ για τους φίλους και την οικογένειά του στο τέλος του οποίου προτίθεται ν' αυτοκτονήσει παίρνοντας Seconal.  Στο πάρτυ έρχεται απρόσκλητος και ο Μπράντον, ο πρώην εραστής του Νικ ο οποίος έρχεται να πει το τελευταίο αντίο. Ο ερχομός του τελευταίου όμως τυγχάνει αποδοκιμασιών απ όλους τους υπολοίπους, που θεωρούν ότι εγκατέλειψε τον Νικ όταν τον είχε ανάγκη



(η ταινία χωρισμένη σε 14 βίντεο)

   Το 1997 ακολουθεί η ταινία Love! Valour! Compassion! του Joe Mantello κινηματογραφική μεταφορά από τον Τέρενς Μακνάλυ του ομώνυμου θεατρικού του έργου. Η ταινία είναι σχετικά με οκτώ ομοφυλόφιλους άνδρες που περνούν μαζί τρία σαββατοκύριακα, σ' ένα εξοχικό σπίτι δυο ώρες δρόμο βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου σχεδιάζουν για την επιβίωσή τους σε μια εποχή που μαστίζεται από το AIDS. Έπαιξαν οι Jason Alexander, Stephen Spinella, Stephen Bogardus, Randy Becker, John Benjamin Hickey, Justin Kirk, John Glover.



   Το 1998 έχουμε την ταινία Sweet Jane του Joe Gayton,  με τους Samantha Mathis και Joseph-Gordon Levitt στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Τζέιν είναι μια ηρωινομανής, θετική στο ιό του HIV η οποία εκδίδεται για να μαζεύει χρήματα για τη δόση της η οποία γνωρίζεται με τον Τόνυ, ένα 15χρονο με AIDS σε προχωρημένο στάδιο ο οποίος μένει σε νοσοκομείο για να μειωθεί η σοβαρότητα της ασθένειάς του. 



   To 2000 στην ταινία "One week" του Καρλ Σήτον με τον Κέννυ Γιανγκ, ένας υποψήφιος μαθαίνει ότι μπορεί να έχει μολυνθεί με τον ιο HIV. Χρειάζεται να περιμένει επτά μέρες για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που θα αποδειχτούν ως η πιο δύσκολη βδομάδα της ζωής του.

    Στην ταινία Clara et Moi (2004) του Arnaud Viard με τους Julien Boisselier και Julie Gayet . Ο Αντουάν έχει ότι θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας νεαρός ελεύθερος άνδρας, υποσχόμενη καριέρα, αληθινούς και πιστούς φίλους και ένα δικό του διαμέρισμα. Όμως είναι ένας μοναχικός άνδρας, μέχρι που συναντά την Κλάρα, μια όμορφη και συναρπαστική γυναίκα που ερωτεύεται με πάθος. Αλλά τότε μαθαίνει κάτι που τα κάνει όλα εξαιρετικά πολύπλοκα...




(απόσπασμα της ταινίας)

   Την ίδια χρονιά έχουμε την ταινία "Yesterday" του Darrell Roodt με τις Leleti Khumalo και Harriet Lenabe. Πρόκειται για νοτιοαφρικανική παραγωγή, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στη γλώσσα των Ζουλού.  Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής μητέρας της Yesterday η οποία ανακαλύπτει ότι έχει προσβληθεί από AIDS, από τον σύζυγό της, έναν εργάτη ορυχείων και τώρα μετανάστη. Όταν εκείνη τον βρίσκει εκείνος αρνείται να την βοηθήσει και την απορρίπτει με βίαιο τρόπο. Και έτσι τώρα ο μόνος στόχος της νεαρής μητέρας είναι να ζήσει τόσο ώστε να προλάβει να δει την κόρη της Beauty να πηγαίνει στο σχολείο.
   Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 77η απονομή.



   To 2005 έχουμε την ταινία "Rent" του Κρις Κολόμπους. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου μιούζικαλ σχετικά με τους Μποέμ στο Ηστ Βίλλατζ της Νέας Υόρκης, που παλεύουν με τη ζωή, τον έρωτα και το AIDS, και τις επιδράσεις που έχουν στην Αμερική. 
Anthony Rapp, Adam Pascal, Rosario Dawson, Jesse L. Martin, Wilson Jermaine Heredia, Idina Menzel, Tracie Thoms, και Taye Diggs.



   Την ίδια χρονιά έχουμε το "3 Needles"  του Thom Fitzgerald. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στους 3 κεντρικούς χαρακτήρες που κάνουν συμφωνία με το Διάβολο για να γλυτώσουν από μια παγκόσμια επιδημία. Η υπόθεση ασχολείται με συνδεόμενες ιστορίες ανθρώπων ανά τον κόσμο που έχουν να αντιμετωπίσουν το AIDS και τον HIV. Πρωταγωνιστούν οι Shawn Ashmore, Olympia Dukakis, Lucy Liu, Stockard Channing, Chloë Sevigny, και Sandra Oh.


   Στην ταινία "Pedro" (2008)  του Nick Oceano έχουμε την ιστορία του Πέδρο Ζαμόρα, ο οποίος το 1994 έγινε ο πρώτος θετικός στον HIV ομοφυλόφιλος ο οποίος εμφανίστηκε σε ριάλιτι του MTV. Το κοινό του 'The Real World: San Francisco' ταυτίστηκε με αυτόν τον έξυπνο και όμορφο Λατιναμερικάνο. Η παρουσία του στο σώου σήμαινε ότι το κοινό εντός και εκτός ΗΠΑ θα έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα του AIDS. 
   Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του: Τα παιδικά χρόνια στην Αβάνα ως ο νεότερος από οκτώ παιδιά, η μετανάστευση στις ΗΠΑ, η σκληρή δουλειά ως ακτιβιστής του AIDS, η εμφάνιση στο σώου και ο ελάχιστος χρόνος ζωής που του απέμενε στη συνέχεια. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Alex Loynaz.



   Στην ταινία Themba (2010) της Stefanie Sycholt , ο νεαρός Themba, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες καταφέρνει να παίξει στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ν. Αφρικής την Μπαφάνα Μπαφάνα. Πρωταγωνιστεί ο Junior Singo. 

"Themba" - A boy called Hope (απόσπασμα)


   Τέλος, το 2013 έχουμε την ταινία "Dallas Buyers Club" του Jean-Marc Vallée με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι.  Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ron Woodroof, ο οποίος ήταν το θέμα ενός μακροσκελούς άρθρου που γράφτηκε στην The Dallas Morning News, από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Bill Minutaglio. Η ταινία κυκλοφόρησε την 1/11/2013.
   Στο Ντάλλας του 1985, ο εθισμένος στα ναρκωτικά και ομοφοβικός καουμπόυ του ροντέο Ρον Γουντπρουφ ανακαλύπτει ότι έχει AIDS και μάλιστα του μένουν μόνο 30 μέρες ζωής. Αρχίζει να παίρνει το ΑΖΤ το μόνο για το AIDS νόμιμα διαθέσιμο φάρμακο στις ΗΠΑ το οποίο όμως τον φέρνει πιο κοντά στο θάνατο.  Για να επιβιώσει αρχίζει να εισάγει αντιικά παρασκευάσματα απ 'όλο τον κόσμο, μη εγκεκριμένα όμως ακόμα στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ όμως και άλλοι ασθενείς αρχίζουν να ζητάνε τα παρασκευάσματά του. Με τη βοήθεια της γιατρού του Ιβ Σακς και του Ράυον ενός άλλου ασθενή δημιουργεί το Κλαμπ Αγοραστών του Ντάλλας, ένα από τα δεκάδες στη χώρα, που παρέχει στα μέλη που πληρώνουν αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες. Αυτά τα κλαμπ που μεγαλώνουν σε αριθμούς και πελατεία πέφτουν στην αντίληψη του Οργανισμού Φαρμάκων και των φαρμακευτικών εταιριών που αρχίζουν εκτεταμένο πόλεμο στον Ρον.
   Μαζί με τον Μάθιου ΜακΚόναχι παίζουν και η Τζέννιφερ Γκάρνερ στο ρόλο της γιατρού του Ρον και ο Τζάρεντ Λέττο ως Ράυον.



http://en.wikipedia.org/wiki/The_cure_1995
http://www.imdb.com/title/tt0112757/
http://www.imdb.com/title/tt0113443/
http://en.wikipedia.org/wiki/It%27s_My_Party_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0119578/
http://en.wikipedia.org/wiki/Love!_Valour!_Compassion!_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0130297/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Jane_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0258854/
http://www.imdb.com/title/tt0400868/
http://www.imdb.com/title/tt0419279/
http://www.imdb.com/title/tt0419279/
http://en.wikipedia.org/wiki/Yesterday_(2004_film)
http://www.imdb.com/title/tt0294870/
http://en.wikipedia.org/wiki/3_Needles
http://www.imdb.com/title/tt0395424/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_(film)
http://www.imdb.com/title/tt1281383/
http://www.imdb.com/title/tt1599369/
http://www.imdb.com/title/tt0790636/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dallas_Buyers_Club
http://www.imdb.com/title/tt0790636/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN