Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και οι "Πεταλούδες"




   Από το 1999 ο Ο.Η.Ε. έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών. Η 25η Νοεμβρίου επελέγη στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, της Πάτρια ( Patria Mercedes Mirabal ), της Μαρία ( Maria Argentina Minerva Mirabal ) και της Αντωνία ( Antonia María Teresa Mirabal ) οι οποίες δολοφονήθηκαν στις 25/11/1960.
   Οι τρεις αδελφές ήταν από τη Δομινικανική Δημοκρατία. Ήταν κόρες ενός πλούσιου επιχειρηματία και έτσι έζησαν άνετα παιδικά χρόνια., μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία, οπότε και σχεδόν όλη η περιουσία τους χάθηκε. Τότε πέρασαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους, με πρώτη τη Μινέρβα και ακολούθως τις δυο αδερφές της.
   Οι τρεις αδερφές τελικά σχημάτισαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου,  ένα αντιστασιακό κίνημα με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα. Οι ίδιες έγιναν γνωστές με το όνομα "Πεταλούδες" (Las Mariposas). Οι σύζυγοί τους φυλακίστηκαν αλλά και οι ίδιες πολλές φορές φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.
   Παρόλα αυτά δε πτοήθηκαν και συνέχισαν την αντιδικτατορική τους δράση. Έτσι όμως προκάλεσαν την οργή του δικτάτορα, ο οποίος ήθελε να απαλλαγεί μια για πάντα από τον "βραχνά" τους. Στις 25 Νοεμβρίου 1960, και ενώ οι οι τρεις αδελφές είχαν επισκεφτεί τους έγκλειστους στη φυλακή συζύγους τους συνελήφθησαν. Από εκεί οδηγήθηκαν σ' ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα, όπου βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.
   Η δολοφονία τους αύξησε την οργή για το καθεστώς Τρουχίγιο. Μόλις έξι μήνες μετά, ο δικτάτορας θα έπεφτε νεκρός, δολοφονημένος μέσα στ' αυτοκίνητό του.
   Η μνήμη των τριών αδελφών, τιμάται από την επιζήσασα αδελφή τους Ντεντέ, η οποία συντηρεί το Μουσείο Ερμάνας Μιραμπάλ, στο Σαλσέδο, την πόλη όπου πέρασαν τους δέκα τελευταίους μήνες της ζωής τους οι αδελφές της.
   Το 2001 προβλήθηκε η ταινία In the Time of the Butterflies του Mariano Barroso, η οποία αποτελούσε την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1994 της Χούλια Άλβαρεζ, ενός μυθιστορήματος που αποτελούσε την ιστορία των τριών αδελφών το οποίο όμως εμπεριείχε και φανταστικά στοιχεία. Στο ρόλο της Μινέρβα εμφανίστηκε η Σάλμα Χάγιεκ ενώ στο ρόλο του δικτάτορα ο Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος. 





   


(τρέιλερ της ταινίας)


   Το 2009 έχουμε την ταινία Trópico de Sangre του Juan Delancer, με τη Μισέλ Ροντρίγκεζ ως Μινέρβα Μιραμπάλ και τον Χουάν Φερνάντεζ ως Τρουχίγιο. Στην ταινία εμφανίζεται και η 4η αδελφή, η Ντέντε Μιραμπάλ.





   Επίσης το 2009 έχουμε και το ντοκιμαντέρ της Χιλιανής σκηνοθέτιδας Cecilia Domeyko, Code Name: Butterflies.



(τρέιλερ του ντοκιμαντέρ)

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN