Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπαίδευση για το Θάνατο


   
   Ο Gregor Ziemer ήταν ένας Αμερικανός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ανταποκριτής, ο οποίος έζησε στη Γερμανία από το 1928 ως το 1939, όταν παραμονές της έναρξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει εσπευσμένα. Στη διάρκεια της εκεί παραμονής του, υπηρέτησε ως διευθυντής του "Αμερικανικού Σχολείου του Βερολίνου".
  Ο Gregor Ziemer υπήρξε συγγραφέας του αξιοσημείωτου βιβλίου, σχετικά με τη Ναζιστική κοινωνία βιβλίου "Εκπαίδευση για το Θάνατο" όπως επίσης και του βιβλίου "2000 και 10 μέρες του Χίτλερ" που έγραψε με την κόρη του Πατρίσια.
   Το βιβλίο "Εκπαίδευση για το Θάνατο" ενέπνευσε το (προπαγανδιστικό) ομώνυμο κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους της Ντίσνεϋ, και πιο άμεσα την (προπαγανδιστική) ταινία του Edward Dmytryk, "Τα Παιδιά του Χίτλερ" (και τα δυο του 1943).
   Στις δίκες της Νυρεμβέργης, οι διωκτικές αρχές παρουσίασαν ειδικό επί του βιβλίου του Ziemer, απασχολούμενο με τη Ναζιστική κοινωνία γενικά και την εκπαίδευση των νέων συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το δημιουργό της χιτλερικής νεολαίας Baldur von Schirach, το κείμενο περιείχε ανακρίβειες και είχε "περισσότερη σημασία ως προπαγάνδα χωρίς να είναι αντικειμενικό" ενώ ήταν "ξεκάθαρα εμπρηστικό".
   Ερχόμενοι τώρα στις κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου, έχουμε "Τα Παιδιά του Χίτλερ", σε σκηνοθεσία Edward Dmytryk όπως προαναφέραμε και σενάριο του Emmet Lavery, οποίος έκανε τη διασκευή του βιβλίου. 
   Η ταινία αποτελεί αμερικανικό ασπρόμαυρο προπαγανδιστικό φιλμ του 1943, της εταιρίας RKO Radio Pictures, το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο πετυχημένα, από οικονομικής πλευράς, φιλμ της εταιρίας.
   Η ταινία ξεκινά το 1933. Το Αμερικανικό Σχολείο του Βερολίνου του καθηγητή Νίκολς βρίσκεται δίπλα σε σχολείο για τη χιτλερική νεολαία. Ο Καρλ, μαθητής του δεύτερου σχολείου, Γερμανός γεννημένος στην Αμερική, έλκεται από την Αμερικανίδα, γεννημένη στη Γερμανία, μαθήτρια του πρώτου σχολείου, Άννα, αλλά μια σειρά γεγονότων οδηγούν στο χωρισμό τους. Έξι χρόνια μετά, κοντά στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, η Άννα διώχνεται από το σχολείο του Νίκολς με πρόσχημα τη Γερμανική της υπηκοότητα. Ο Νίκολς αποκτά εμμονή με το να τη βρει καθώς η Άννα περνά μια μάλλον μακάβρια οδύσσεια, μέσα από τον ναζιστικό εφιάλτη
   Στην ταινία έπαιξαν ο Τιμ Χολτ στο ρόλο του υπολοχαγού Καρλ Μπρύνερ, η Μπονίτα Γκράνβιλ ως Άννα Μίλλερ, ο Κεντ Σμιθ ως καθηγητής Νίκολς, ο Όττο Κρούγκερ ως συνταγματάρχης Χένκελ.
   Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για την RKO με κέρδη 1,21 εκατομμύρια δολάρια. Ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης έλαβαν ο καθένας μπόνους 5 .000 δολάρια για τη δουλειά τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, από το σκηνοθέτη ζητήθηκε ακολούθως να κάνεις και άλλες πολεμικές ταινίες.

   

Η ταινία " Τα Παιδιά του Χίτλερ"

   Από την RKO πάλι, μόλις εννιά μέρες μετά την ταινία κυκλοφόρησε και το κινούμενο σχέδιο των Στούντιο Ντίσνεϋ Education for Death: The Making of the Nazi. Η σκηνοθεσία ήταν του Κλάιντ Τζερόνιμι και τα σχέδια από τον Γουόρντ Κίμπαλ. Το κινούμενο σχέδιο ασχολείται με όλα τα στάδια της εκπαίδευσης ενός παιδιού στην Γερμανία της εποχής εκείνης, από την αρχή ως το τέλος.
   Το κινούμενο σχέδιο αυτό ήταν ανάμεσα στα 32 κινούμενα σχέδια μικρού μήκους που ανέλαβε να δημιουργήσει βάσει κυβερνητικού συμβολαίου η Ντίσνεϋ από το 1941 ως το 1945, έναντι 4.500 δολλαρίων το καθένα (έτσι σώθηκε η εταιρία από την χρεωκοπία, μετά την αποτυχία της "Φαντασίας"). Οι διάλογοι είναι στα γερμανικά, χωρίς υποτιτλισμό, ενώ μόνο η αφήγηση είναι στ' αγγλικά. Ηχητικό απόσπασμα με τον Χίτλερ σε πλήρη ρητορεία ακούγεται στη σκηνή του καψίματος των βιβλίων, ενώ ο μικρός Χανς ακολούθως γίνεται κανονικός στρατιώτης μαζί με άλλους νέους της Χιτλερικής Νεολαίας.
   Το κινούμενο αυτό σχέδιο είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την αντιναζιστική προπαγάνδα. Πλέον προβάλλεται σπάνια στις μέρες μας.




το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους της Ντίσνεϋ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN