Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ο μήνας Αύγουστος και ο κινηματογράφος



   Μπήκαμε πλέον στον Αύγουστο οπότε να ευχηθούμε και καλό μήνα

Αύγουστος - Νίκος Παπάζογλου

   Ο Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, είναι ο όγδοος μήνας στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ένας από τους επτά μήνες του χρόνου με 31 μέρες.
   Στο νότιο ημισφαίριο, ο Αύγουστος είναι το εποχικό ισοδύναμο του Φεβρουαρίου στο βόρειο ημισφαίριο.
   Αυτός ο μήνας ονομαζόταν Sextilis στα Λατινικά γιατί ήταν ο έκτος μήνας στο αρχικό Ρωμαϊκό ημερολόγιο των δέκα μηνών που είχε φτιάξει ο Ρωμύλος το 753 π.Χ., όταν ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Γύρω στο 700 πΧ έγινε ο όγδοος μήνας , όταν προστέθηκαν στο ημερολόγιο ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος πριν από το Μάρτιο, από το βασιλιά Νούμα Πομπίλιους, ο οποίος επίσης του έδωσε 29 μέρες. Ο Ιούλιος Καίσαρας του πρόσθεσε δυο μέρες όταν δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο το 45 πΧ δίνοντάς του τη σημερινή του μορφή των 31 ημερών. Το 8 πΧ έλαβε το σημερινό του όνομα από τον Αύγουστο, τον ιδρυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πρώτο αυτοκράτορα. Σύμφωνα με κείμενο της Συγκλήτου, που έγραψε ο Μακρόμπιους, επέλεξε αυτό το μήνα, γιατί στην περίοδο αυτή είχε σημειώσει τις πιο πολλές επιτυχίες του, συμπεριλαμβανομένου και της κατάκτησης της Αιγύπτου
   Με τον τίτλο "Αύγουστος" υπάρχουν δυο ταινίες. Η πρώτη είναι του 1988 από τον Jorge Silva Melo
   Ακολουθεί η επόμενη το 1996, σε σκηνοθεσία Άντονυ Χόπκινς ο οποίος επίσης παίζει στην ταινία, ενώ έχει γράψει και τη μουσική της! Η ταινία αποτελούσε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χόπκινς, με πλήρες καστ. (η προηγούμενή του σκηνοθεσία στο Dylan Thomas: Return Journey περιλάμβανε ένα ρόλο).
   Η ταινία αυτή αποτελεί μια κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τσέχοφ "Θείος Βάνιας". Διαδραματίζεται στην Ουαλλία, στην αλλαγή του δέκατου έννατου με τον εικοστό αιώνα, τονίζοντας τις δυσκολίες της βιομηχανικής ζωής στην Ουαλλία στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών αλλά και τη διαμάχη Ουαλλών και Άγγλων, καθώς ένας Άγγλος καθηγητής αναστατ'ωνει τη συνήθη Ουαλλική ζωή όταν φτάνει στη Ουαλλική έπαυλη, όπου φέρεται σαν να είναι στο εξοχικό του. (σε ένα σημείο ο Leuan, τον οποίο υποδύεται ο Χόπκινς, αναφέρει ότι τον εξαπάτησε ο καθηγητής Blathwaite, "ακριβώς όπως οι Άγγλοι εξαπατούσαν πάντα τους Ουαλλούς".

August (1996) Trailer [Español] HD (τρέιλερ της ταινίας)

   Η άλλη ταινία είναι του 2008, του Όστιν Τσικ. Η ταινία ασχολείται με δυο αδέρφια, φιλόδοξους ντοτ κομ επιχειρηματίες, που παλεύουν για την επιβίωση της ετιαρίας τους, καθώς το χρηματιστήριο αρχίζει να καταρρέει τον Αύγουστο του 2001, ένα μήνα πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στους ρόλους των αδελφών Τομ και Τζόσουα Στέρλινγκ οι Τζος Χαρτνετ και Άνταμ Σκοττ αντίστοιχα
   Η ταινία δεν πήγε ιδιαίτερα καλά, παρά την με καλές προθέσεις ερμηνεία του Χάρτνετ, λόγω του ότι εξετάζει επιφανειακά το θέμα της εκρηκτικής ανόδου των dotcom επιχειρήσεων.


(τρέιλερ της ταινίας)


http://en.wikipedia.org/wiki/August
http://en.wikipedia.org/wiki/August_(1996_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/August_(2008_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Agosto_(film)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN