Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Χαλιμά


Η Χαλιμά 
φωτογραφία από: Εθνικη Λυρική Σκηνή



   Προ μηνών είχε παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελαρίδη "Η Χαλιμά", ένα από τα πιο απολαυστικά έργα του. Ο συνθέτης την είχε χαρακτηρίσει ως εξωτική φαντασμαγορική οπερέτα η οποία αντλεί τη θεματολογία της από τους μύθους της Ανατολής.
   Η Χαλιμά είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία όταν είχε παιχτεί στα τέλης της δεκαετίας του 1920 αλλά και στην δεκαετία του 1930 σε Αθηναϊκά θέατρα αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Τον ρόλο είχε ερμηνεύσει και η Ζωζώ Ντάλμας.
   Στην οπερέτα αυτή ο συνθέτης συνδύαζε ανατολίτικες μελωδίες με φοξ - τροτ, one-step και tango ρυθμοί που κυριαρχούσαν στην αθηναϊκή κοινωνία της εποχής εκείνης. Το κείμενο της οπερέτας βασίζεται πολύ χαλαρά στις "Χίλιες και μια νύχτες"
   Οι επόμενοι δυο σύνδεσμοι είναι δυο τραγούδια από την οπερέτα από εκείνη την εποχή, όπου τραγουδούσε ο νεαρός τενόρος Ορέστης Μακρής. (ναι, ο μετέπειτα γνωστός ηθοποιός)


http://www.youtube.com/watch?v=AU1f1wpTKis

http://www.youtube.com/watch?v=RD-tDuTAbcs



   Η υπόθεση της οπερέτας έχει ως εξής:

   "Η πριγκίπισσα Χαλιμά περιμένει στο παλάτι της τον πρίγκιπα Νουρεντίν (που τον αντιπαθεί χωρίς να τον γνωρίζει) για να γίνει σύζυγός της. Φέρνουν αιχμάλωτο τον Σαχ Ρουμάν και της αναγγέλλουν ότι συνέλαβαν τον δολοφόνο του βασιλιά πατέρα της. Στο μεταξύ εκείνος, περιμένοντας στον προθάλαμο, γνωρίζεται με τον μάγειρα του παλατιού Αλή Μουσακά και τον κρύβει από τη ζηλότυπη γυναίκα του Αμινά. Έρχεται η Χαλιμά και, νομίζοντας τον Σαχ Ρουμάν για καλεσμένο, τον ερωτεύεται βρίσκοντας φυσικά ανταπόκριση... Όταν όμως ο βεζύρης Αβδούλ την πληροφορεί ότι ο αγαπημένος της είναι ο αιχμάλωτος δολοφόνος, σαστισμένη αναβάλλει τη θανατική εκτέλεση επιδοκιμαζόμενη από το Λαό. Στη συνέχεια ο Ρουμάν πείθει τον Μουσακά να υποδυθεί τον Νουρεντίν και όλοι τον υποδέχονται ως τον καινούργιο βασιλιά. Ο Μουσακάς καταδικάζει τον Καδή, καταδικάζει τη γυναίκα του Αμινά(!) κι όταν επιτέλους εμφανίζεται ο πραγματικός Νουρεντίν, τον βγάζει τρελό και τον απελαύνει. Η Χαλιμά όμως κλαίει στην αγκαλιά του αγαπημένου της, γιατί πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να τον εκτελέσει... Τότε φτάνει ένας ξένος. Είναι ο δολοφονημένος βασιλιάς! Ο Σαχ Ρουμάν είχε αποτύχει στην απόπειρά του... Όλα τακτοποιούνται και η Χαλιμά παντρεύεται τον καλό της"

 
   Το 1954 η Χαλιμά μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Η διασκευή σεναρίου όπως και η σκηνοθεσία ήταν από τους Φίλιππα Φυλακτό και Πέτρο Γιαννακό. Παραγωγοί της ταινίας ήταν οι Χρήστος Μανιάτης και Νίκος Σαμπατάκος. Η διάρκεια της ταινίας ήταν 82 λεπτά.
   Έπαιξαν οι ηθοποιοί Εύα Μπρίκα, Πέτρος Γιαννακός, Κούλης Στολίγκας, Μαρίκα Νέζερ, Μιχάλης Μπούχλης, Ρένα Στρατηγού, Νίκος Δενδρινός, Ράλλης Αγγελίδης, Μίμης Ρουγγέρης.


http://www.nationalopera.gr/gr/event/i-halima/
http://tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN