Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

1ο Crossing Borders Film Festival


   Από 25 μέχρι 28 Ιουλίου, στους χώρους του "Μερόπειου" Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε το 1ο Crossing Borders Film Festival.  Επρόκειτο για τέσσερις μέρες με ταινίες, video art, μουσική και τέχνη έξω από τα συνηθισμένα.
   Το φεστιβάλ θέτει σε εφαρμογή μια απλή αλλά ζωτική ιδέα, την ελεύθερη προώθηση του πολιτισμού, ειδικά τανίες και μουσική με ευρεία προοπτική και που ανοίγουν το μυαλό και έτσι να προάγουν τη δημιουργική αλληλεπίδραση και την αλληλεγύη, ξεπερνώντας γεωγραφικά, προσωπικά και ψυχολογικά σύνορα.
   Για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ υπήρχε η λεγόμενη "Ποικιλία" μια επιλογή απ' όσα θα παρουσιαζόντουσαν τις επόμενες τρεις ημέρες. Έτσι είχαμε καταρχήν μια ταινία σχετικά με τα διάφορα γεγονότα μόδας στην Ινδονησία. 
   Ακολούθως, δυο τρέιλερ των ταινιών της Ισραηλινής (με βάση τη Γαλλία) σκηνοθέτιδας Tamara Erde, ειδικής προσκεκλημένης του φεστιβάλ, Crazy People Here και  Teaching Ignorance (οι ταινίες είναι σε εξέλιξη). Οι ταινίες ασχολούνται με την Αραβοισραηλινή διένεξη, εξετάζοντας την και από τις δυο πλευρές, ρωτώντας ενοχλητικές αλλά αναγκαίες ερωτήσεις.
  Η ιστορικός τέχνης Βασιλική Βαγενού ειδικά για το θέμα του φεστιβάλ επέλεξε οκτώ έργα video art από την Ελλάδα, με δυο έργα να παρουσιάζονται την πρώτη μέρα.
   Επίσης παρουσιάστηκαν και δυο ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, το βραβευμένο "Χαμομήλι" του ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΝΤΖΙΡΙΑ και η "Μερσεντές" του Σίμου Κορεξενίδη ο οποίος επέλεξε για το φεστιβάλ μια σειρά ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που ασχολούνται με προσωπικά, γεωγραφικά και ψυχολογικά σύνορα.
   Την επόμενη μέρα προβλήθηκαν τέσσερις ταινίες της Tamara Erde, "Jericho", "Galibor", "Rober", "Very Heavy Stones".
   Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Ινδονησία με τα ντοκυμαντέρ "Guru Rimba" (Δάσκαλος της Ζούγκλας) της Vivian Idris και "Working Girls" της Nia di Nata.
   Για την τελευταία μέρα παρουσιάστηκαν οκτώ έργα video art από τους

  1. Αγγελική Μακρή
  2. Έφη Φουρίκη
  3. Αλέξανδρος Κακλαμάνος
  4. Μαρία Σχινά
  5. Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου
  6. Μάκης Φάρος
  7. Μαίρη Χρηστέα
  8. Γιάννης Παππάς 

   Ακολούθησαν έξι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, επιλογή του σκηνοθέτη Σίμου Κορεξενίδη, οι οποίες έχουν να κάνουν με παντός είδους σύνορα

  1. "Jafar" της Νάνσυ Σπετσιώτη
  2. "Ένας χορός ακόμη" του Σίμου Κορεξενίδη
  3. " Αρουντέλ" της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
  4. " Ιδιότητες του 2"του Αχιλλέα Κυριακίδη
  5. " Καθαρό Ραδιόφωνο" του Γιώργου Τελτζίδη
  6. "Largo" του Στέργιου Πάσχου
   Το φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ " Calling the Tune" της François Théry που ασχολείται με την επίδραση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Β. Κορέας στη μουσική παράδοση της χώρας.




Περισσότερα στο http://crossingborders2013.blogspot.no/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN