Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Balkans in the XAOYZ: Μια ιδέα πολλές γέφυρες







Φωτογραφία: Γιώργος Ρουμπιέν (νικήτρια φωτογραφία για το θέμα Νο 5 με τίτλο: "Οι Γέφυρες είναι Άνθρωποι" του φωτογραφικού διαγωνισμού «Ξανασκέψου τις γέφυρες στην Αθήνα»


   Η διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε ο οργανισμός Balkans Beyond Borders (BBB) Balkans in the XAOYZ (4-5 Ιουλίου) και ο Φωτογραφικός Διαγωνισμός «Ξανασκέψου τις γέφυρες στην Αθήνα» που πραματοποιήθηκε μια βδομάδα πριν (29 Ιουνίου) ήταν μια αξέχαστη εμπειρία τόσο για την ομάδα του ΒΒΒ που διοργάνωσε την εκδήλωση όσο και για τους συμμετέχοντες σε αυτή. Γιατί το κοινό δεν ήταν απλά ένα ακροατήριο αλλά ήταν πραγματικοί ενεργοί συμμετέχοντες που με το δικό του τρόπο ο καθένας άφησε το δικό του κομμάτι στην εκδήλωση.


   Το ΒΒΒ διοργανώνει κάθε χρόνο το ομώνυμο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ενώ παράλληλα οργανώνει και ποικίλες δράσεις που σκοπό έχουν να φέρουν τους νέους των Βαλκανίων πιο κοντά και να τους κινητοποιήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε και η διήμερη εκδήλωση Balkans in the XAOYZ όπου προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους από το περσινό ΒΒΒ Short Film Festival, το διαβαλκανικό φεστιβάλ ALTcine Action και από τη δημιουργό Ιωσηφίνα Μαρκαριάν, ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσίασε θεατρικά δρώμενα αφορμημένα από τη θεματική της εκδήλωσης που ήταν οι ΓΕΦΥΡΕΣ, η Dj Spery ένωσε το κοινό με τους βαλκανικούς ήχους της, οι φωτογράφοι του διαγωνισμού με τη δουλειά τους προβλημάτισαν και ενθουσίασαν το κοινό και όλοι μαζί περάσαμε δυο αξέχαστες βραδιές με βαλκανική ατμόσφαιρα και διάθεση.









   Έχοντας παραβρεθεί σ' αυτή  τη διήμερη εκδήλωση, απεύθυνα μερικές ερωτήσεις προς μέλη της Balkans Beyond Borders οι οποίες μαζί τις απαντήσεις τους παρατίθενται ακολούθως:

1. Τι είναι το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Balkans Beyond Borders, ποιοι οι στόχοι του, και με τι θέματα ασχολείται;

    Η κύρια δραστηριότητα του Balkans Beyond Borders είναι η διοργάνωση του ετήσιου ομώνυμου Φεστιβαλ Ταινιών Μικρού Μήκους που ταξιδεύει στα Βαλκάνια.
   Το Φεστιβαλ έχει πάντα μια συγκεκριμένη θεματική και κάθε χρόνο έχει τη χαρά να ταξιδεύει και να πραγματοποιείται σε μια διαφορετική πόλη των Βαλκανίων. Το ταξίδι του ξεκίνησε το 2010 από το Βελιγράδι της Σερβίας και συνεχίστηκε στην Αθήνα, το 2011,  στα Τίρανα το 2012 και φέτος ετοιμάζεται να πετάξει στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι.
   Κάθε χρόνο, το θέμα του Φεστιβαλ αλλάζει. Συνήθως η έμπνευση έρχεται κατά τη διάρκεια συζητήσεων με το κοινό και τους συμμετέχοντες του εκάστοτε Φεστιβαλ. Ακούμε τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της εποχής και παρατηρούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πόλεων στις οποίες ταξιδεύουμε.
Το 2011,  για παράδειγμα, και δεδομένου ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιούταν στην Αθήνα, μια πόλη που βίωνε έντονα τη περίοδο αυτή τη παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει, καταλήξαμε στο θέμα «Who’s afraid of the big bad crises?”  και μάλιστα ο πληθυντικός ήταν για να αφήσει το περιθώριο στους καλλιτέχνες να εκφράσει ο καθένας τη δική του μορφή κρίσης έτσι όπως αυτός τη βιώνει στη καθημερινότητα του ή στη χώρα του.
Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Να θέσουν επί της μεγάλης οθόνης τους προβληματισμούς τους, ζητήματα της καθημερινότητας τους, να αναδείξουν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου τους και να συνειδητοποιήσουν μέσω της τέχνης του κινηματογράφου ότι αυτά που μας ενώνουν μπορούν να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και να χτίσουμε τις δικές μας γέφυρες, εξ ου και το θέμα του φετινού Φεστιβάλ « Reinventing Bridges».
   Κάθε χρόνο το ΒΒΒ μέσα από το Φεστιβάλ και τις δράσεις που αναλαμβάνει, στοχεύει στο να ενισχύσει την συνείδηση των νέων για τους Βαλκάνιους γείτονές τους και να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια στην οποία μέσα από την τέχνη θα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και πιο ενσυνείδητοι γείτονες.

2.  Ποιες είναι οι γέφυρες και πώς μπορούμε να τις χτίσουμε;

   Οι γέφυρες είμαστε εμείς, η ιστορία, η τέχνη, οι μνήμες μας, τα βιώματά μας, τα όνειρά μας. Οι γέφυρες ενώνουν εμάς με τους άλλους, την ιδέα με την πράξη, το παρλεθόν με το μέλλον, το ντόπιο με το ξένο, κάθε τι που διαφέρει και κάθε τι που μοιάζει.
   Στόχος της φετινής θεματικής επιλογής για το κεντρικό φεστιβάλ του οργανισμού Balkans Beyond Borders και των εκδηλώσεων που το πλαισιώνουν είναι να προσκαλέσει τους νέους της περιοχής των Βαλκανίων να αναλογιστούν τι μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τους ίδιους και πώς μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν τις δικές τους γέφυρες στον τομέα που επιθυμούν να ασχοληθούν.
   Οι λαοί των Βαλκανίων με τις δικές του ιδιαιτερότητες ο καθένας, έχουμε τόσο ομοιότητές όσο και  διαφορές. Πάνω από όλα όμως ανήκουμε στην ίδια γειτονιά και οφείλουμε να ανακαλύψουμε τις γέφυρες που υπάρχουν ανάμεσά μας και να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας. Αυτός είναι και ο στόχος του ΒΒΒ: μέσα από τη δική του μικρού μήκους ταινία ο κάθε δημιουργός να ανακαλύψει και παρουσιάσει τις δικές του γέφυρες: αυτό που ο ίδιος με βάση τα δικά του βιώματα θεωρεί ως γέφυρα.

3.  Ποιες οι επιδιώξεις της εκδήλωσης Balkans in the ΧΑΟΥΖ και ποιο είναι το αποτέλεσμα εκείνο που θα την κάνει να θεωρείται επιτυχημένη;

   Όταν μια ιδέα σου έρχεται στο μυαλό δεν σκέφτεσαι τις επιδιώξεις της ιδέας εκείνης αλλά τις δυνατότητες σου. Σκέφτεσαι απλά το βασικό κονσεπτ και όσο εξελίσσεται η ιδέα σου, προσπαθείς να μην ξεφεύγεις πολύ από αυτές τις βάσεις που μόνος σου όρισες και από της δυνατότητες σου. Κοιτάς ποιους έχεις γύρω σου και σε τι βαθμό θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν. Ξεκινάς βάζοντας τη σκέψη και όλη τη θετική σου ενέργεια ενώ ταυτόχρονα και χτίζεις με τους άλλους, και η ιδέα μένει εκεί. Αυτή θα γίνει πραγματικότητα αλλά η ουσία των πραγμάτων είναι το πώς και με ποιους έκανες αυτή την ιδέα πραγματικότητα. Επιδίωξη λοιπόν ήταν να κάνουμε μια ιδέα πραγματικότητα, μια ιδέα να γίνει γέφυρα: ένα φεστιβάλ που ανακατεύει τέχνες, ανθρώπους και αλήθειες και πάνω από όλα να το κάνουμε μαζί. Επιτυχία; το φεστιβάλ έγινε, ήμασταν όλοι εκεί και είμαστε όλοι ακόμα πολύ καλοί φίλοι!! 

4. Ποιες είναι οι προσεχείς δραστηριότητες του Balkans Beyond Borders;

   Μετά από τη διήμερη εκδήλωση Balkans in the Χάουζ- Με εικόνα και ήχο χτίζουμε γέφυρες ανάμεσά μας, ακολουθεί το 4o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders-Reinventing Bridges που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι 11-13 Οκτωβρίου 2013. Για 4η συνεχή χρονιά συνεχίζουμε το ταξίδι του ΒΒΒ στα Βαλκάνια προβάλοντας αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους με στόχο να ενισχύσουμε τόσο την κινητικότητα όσο και την κινητοποίηση των νέων.
   Επίσης, τον Οκτώβριο του 2013 το ΒΒΒ θα διοργανώσει ένα εβδομαδιαίο workshop στην Κω με την υποστηριξη του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση στο οποίο μια ομάδα Ελλήνων και Τούρκων θα βρει τις δικές της γέφυρες και θα δημιουργήσει το δικό της ντοκιμαντέρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN