Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αλεσάντρο Καλιόστρο, ένας μυστηριώδης τυχοδιώκτης



   Στις 2 Ιουνίου 1743 στο Παλέρμο γεννήθηκε ο Αλεσάντρο Καλιόστρο, το οποίο ήταν το ψευδώνυμο του Ιταλού τυχοδιώκτη και μυστικιστή Τζουζέπε Μπάλσαμο. Στα 15 του είχε μπει σε μοναστήρι, από το οποίο αναγκάστηκε γρήγορα να φύγει λόγω κάποιων εγκληματικών πράξεών του. Εκμεταλλεύτηκε το ενδιαφέρον για την αλχημεία και τις απόκρυφες επιστήμες που επικρατούσε στην Ευρώπη εκείνη την εποχή και κατόρθωσε να αποκτήσει τεράστια φήμη. Έκανε περιηγήσεις στην Αίγυπτο, την Περσία και σχεδόν όλη την Ευρώπη. Διακήρυττε ότι είχε θαυματουργές ικανότητες και ότι ήταν κάτοχος απόκρυφων γνώσεων, μεταξύ άλλων του νερού της νεότητας και της φιλοσοφικής λίθου. 
   Βρέθηκε μπλεγμένος στην υπόθεση του περιδέραιου όπου μια ομάδα, που υποτίθεται διαπραγματευόντουσαν με τους κοσμηματοπώλες - κατασκευαστές ενός πανάκριβου περιδέραιου για λογαριασμό της βασίλισσας Μαρίας - Αντουανέττας για την αγορά του και τελικά τα μέλη της το πούλησαν βάζοντας τα χρήματα στην τσέπη τους, και χωρίς μάλιστα οι κοσμηματοπώλες να λάβουν ποτέ την πληρωμή τους από τη βασίλισσα. Η ήδη τραυματισμένη από κουτσομπολιά φήμη της βασίλισσας καταστράφηκε εντελώς με την υπόνοια για εμπλοκή της στην απάτη σε βάρος των κοσμηματοπωλών. Η υπόθεση είναι είναι από τα σημαντικά γεγονότα που αύξησαν τη δυσαρέσκεια του λαού έναντι των βασιλέων και που σε συνδυασμό με άλλες αιτίες κατέληξε στη Γαλλική Επανάσταση του 1789 (το κόστος του περιδέραιου ήταν κάπου 2.000.000 λίβρες).
   Ο Καλιόστρο λόγω της εμπλοκής του σε αυτή την υπόθεση πέρασε εννέα μήνες στη Βαστίλλη. Τελικά διώχτηκε από την Γαλλία το 1786 (παρόλο που δεν προέκυψαν αποδείξεις εμπλοκής του στην υπόθεση) και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου όμως το 1789 φυλακίστηκε ως αιρετικός (ως μασόνος) και καταδικάστηκε σε θάνατο αρχικά και ισόβια κάθειρξη ύστερα. Πέθανε στο Φρούριο του Σαν Λεο το 1795, (στο οποίο είχε μεταφερθεί μετά την απόδρασή του από το Καστέλο Σαν Άντζελο) .
   Ο βίος του δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τον κινηματογράφο.
   Το 1899 ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζωρζ Μελιές, γύρισε την ταινία "Ο καθρέφτης του Καλιόστρο". Στην ταινία εμφανίζεται μια άδεια. κορνίζα να κρέμεται στον τοίχο. Ξαφνικά εμφανίζεται μέσα σ' αυτή ένα καλάθι με λουλούδια, ακολουθούμενο από την εικόνα μιας όμορφης γυναίκας.Η εικόνα ζωντανεύει και ζητά να βγει από την κορνίζα. Ο επισκέπτης πλησιάζει προκειμένου να συμμορφωθεί με την επιθυμία της. Εκείνη δίνει τη θέση της σ' ένα σκελετό και μετά σ' ένα γιγάντιο κεφάλι Σατανά. Η ταινία θεωρείται χαμένη.
   To 1910 έχουμε την ταινία μικρού μήκους "Καλιόστρο" των Camille de Morlhon και Gaston Velle. με τον Ζαν Ζακινέ στο ρόλο του Καλιόστρο.
   Το 1912 έχουμε την ταινία μικρού μήκους "Το παραβάν του Καλιόστρο" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σεγκούντο ντε Σομόν.
   Το 1920 έχουμε την ταινία τρόμου "Der Graf von Cagliostro" σε σκηνοθεσία του Reinhold Schünzel ο οποίος είναι και συν-σεναριογράφος ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, του Καλιόστρο. (Στην ταινία εμφανίζεται και ο Κόνραντ Βάιντ, ο πρωταγωνιστής από "Το εργασήρι του δρ Καλιγκάρι").
   Το 1929 έχουμε την ταινία τρόμου "Cagliostro - Liebe und Leben eines großen Abenteurers" σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Όσγουολντ, με τον Hans Stüwe στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
   Το 1949 έχουμε την ταινία "Μαύρη Μαγεία" (ο αρχικός τίτλος ήταν Καλιόστρο) με τον Όρσον Γουέλς στο ρόλο του Καλιόστρο.Τα σχέδια για το γύρισμα της ταινίας είχαν ξεκινήσει από το 1943, με πολλά ονόματα να παίζουν και για τη σκηνοθεσία αλλά και το καστ. Η σκηνοθεσία και η παραγωγή ήταν του Γκρέγκορυ Ράτοφ. Ανεπίσημα λέγεται ότι στη σκηνοθεσία πήρε μέρος και ο Γουέλς
   Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: Ο Αλέξανδρος Δουμάς ο Πρεσβύτερος αφηγείται στον Αλέξανδρο Δουμά τον Νεότερο την ιστορία του Τζόσεφ Μπάλσαμο. Μέσα από φλας-μπακς μαθαίνουμε ότι ο Μπάλσαμο ήταν ένας νεαρός Γάλλος τσιγγάνος που πέρασε πολύ δύσκολα στη ζωή του.Βασανίστηκε με εντολή του υποκόμη του Μοντάνι ενώ για τους γονείς του δόθηκε εντολή να τους κρεμάσουν. Μερικά χρόνια αργότερα μαθαίνει τα μυστικά της ύπνωσης από τον Δρ. Μέσμερ. Αγνοώντας τη συμβουλή του γιατρού να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για θεραπευτικούς σκοπούς, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του στο έπακρο, με σκοπό να αποκτήσει πλούτο, δόξα και γόητρο. Έχοντας αλλάξει το όνομά του σε  Κόμης Καλιόστρο γίνεται διάσημος σε όλη την Ευρώπη. Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν την κάτω βόλτα όταν εντάσσεται σε μια συνωμοσία μαζί με τους τσιγγάνους Γκίλμπερτ και Ζοραϊδα, με σκοπό να βάλουν μια νεαρή κοπέλα τη Λορέντζα στη θέση της βασίλισσας Μαρίας-Αντουανέττας.
   

(οι τίτλοι έναρξης της ταινίας)

   Το 1972 στην ταινία "Οι ερωτικές τελετές του Φρανκεστάιν" τον Καλιόστρο υποδύεται ο Χάουαρντ Βέρνον.
   Το 1975 έχουμε την ταινία "Καλιόστρο"  σε σκηνοθεσία Ντανιέλε Πετινάρι.με τον Μπεκίμ Φεχμίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία βασίζεται πολύ χαλαρά στα γεγονότα και περιέχει πολλές ιστορικές ανακρίβειες, συμπεριλαμβανομένου ότι ο Μπάλσαμο και ο Καλιόστρο ήταν δυο διαφορετικά πρόσωπα





η ταινία


   Το 1978 στην ταινία "Ο Καλιόστρο στη Βιέννη" τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Ζαν Μαρέ
   Το 1979 έχουμε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Το κάστρο του Καλιόστρο" (ο πρωτότυπος τίτλος  "Rupan sansei: Kariosutoro no shiro" ) σε σκηνοθεσία Hayao Miyazaki.  Ένας φανταχτερός κλέφτης και η συμμορία του προσπαθούν να απελευθερώσουν μια πριγκίπισσα από τα νύχια ενός σατανικού κόμη (Καλιόστρο) και να μάθουν το κρυμμένο μυστικό για ένα μοναδικό θησαυρό, για τον οποίο έχει ένα τμήμα του κλειδιού.


(τρέιλερ)

   Στην ταινία του 1997 "Spawn" ο Νίκολ Γουίλιαμσον υποδύεται τον Καλιόστρο, ο οποίος είναι ο μέντορας του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα Α.Ι. Σίμμονς.
  Στην ταινία του 2001 "Η υπόθεση του περιδέραιου" (σκηνοθεσία Τσάρλς Σάιερ) τον Καλιόστρο υποδύεται ο Κρίστοφερ Γουόκεν. Πρόκειται για ιστορικό δράμα βασισμένο στην ομώνυμη υπόθεση, που αναφέραμε παραπάνω


σκηνή της ταινίας με τον Κρίστοφερ Γουόκεν ως Καλιόστρο


   Το 2003 έχουμε την ταινία "Η επιστροφή του Καλιόστρο". Στη Σικελία της δεκαετίας του 1940, δυο αδέρφια γλύπτες, που έχουν βαρεθεί να πουλάνε Παναγίες στις τοπικές εκκλησίες αποφασίζουν να στήσουν εταιρία παραγωγής ταινιών. Όμως οι αποτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη και τα χρέη αρχίζουν να γίνονται βουνό. Τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν για αυτούς, όταν τους βρίσκει ένας ευγενής, διατεθειμένος να βάλει τα πλούτη του για να τους βοηθήσει, αλλά τα δυο αδέρφια θα πρέπει να γυρίσουν μια ταινία για τον Καλιόστρο (μόλις λίγο μετά που είχε βγει η ταινία "Μαύρη Μαγεία" με τον Όρσον Ουέλς) Προσλαμβάνουν ένα διάσημο Αμερικανό ηθοποιό και αρχίζουν να γυρίζουν το "Η επιστροφή του Καλιόστρο". 



(ολόκληρη η ταινία, στα ιταλικά, άνευ υποτίτλων)



   Στην ταινία "Οι τρεις σωματοφύλακες" (2011)  του Πώλ Άντερσον, ο Καλιόστρο, που υποδύεται ο Til Schweiger είναι ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας, και ο εγκέφαλος μιας συνωμοσίας για την κατάκτηση του γαλλικού θρόνου, και την οποία θα πρέπει να αποτρέψουν ο Ντ΄Αρτανιάν με τους τρεις σωματοφύλακες, που τη δεδομένη στιγμή διανύουν μάλλον μια περίοδο παρακμής.
    Στη ταινία "Μυνχάουζεν" του 1943, σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Μπάκυ ο Καλιόστρο εμφανίζεται σαν ένας ισχυρός παντοδύναμος μάγος χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που τον υποδύεται ο Φέρντιναντ Μάριαν.  Ο μάγος πραγματοποιεί την επιθυμία του βαρώνου, που έιναι να παραμείνει όσο νέος είναι τώρα για να συνεχίσει να έχει πολλές περιπέτειες.
    Η ταινία "Η μούμια" (1932) όπου πρωταγωνιστούσε ο Μπόρις Καρλόφ, αποτελούσε την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της Νίνα Γουίλκοξ Πάτναμ με τίτλο "Καλιόστρο". Βασισμένη στην ιστορία αυτή και με τη δράση στο Σαν Φραντσίσκο, η ταινία αφορά ένα μάγο 3 000 ετών που επιζεί με τη χρήση ενέσεων νιτρικού άλατος.
  
   

Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 12 σελ. 796

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN