Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο πρωτοπόρος της ισπανόφωνης ροκ εν ρολ



   Στις 13/05/1941 γεννιέται ο Ρίτσαρντ Στίβεν Βαλενζουέλα, ο οποίος έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Ρίτσι Βάλενς. Ήταν Μεξικανο-Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας, πρωτοπόρος της ροκ εν ρολ και πρόγονος του κινήματος της Τσικάνο ροκ. Η δισκογραφική του καριέρα κράτησε μόλις οκτώ μήνες. Στο διάστημα αυτό είχε αρκετές επιτυχίες, με πιο σημαντική το " La Bamba" το οποίο ήταν αρχικά ένα παραδοσιακό μεξικανικό τραγούδι. Ο Βάλενς μεταμόρφωσε το τραγούδι σε ένα τραγούδι με ρυθμό ροκ και μέτρο και το οποίο έγινε επιτυχία το 1958 κάνοντας τον έτσι σε ένα πρωτοπόρο του κινήματος της ισπανόφωνης ροκ εν ρολ. 
   Στις 03/02/1959, η ημέρα που έγινε γνωστή ως Η μέρα που πέθανε η μουσική ο Βάλενς, χωρίς να έχει καν κλείσει τα 18 σκοτώνεται στη συντριβή ενός μικρού αεροπλάνου στην Αϊόβα, μαζί με τους μουσικούς Μπάντυ Χόλυ και Τζ.Π. "Δε Μπιγκ Μπόπερ" Ρίτσαρντσον. Ο Βάλενς εισήχθη στο Ροκ εν Ρολ Χολ οφ Φέιμ το 2001.
   Το 1987 γυρίζεται η ταινία La Bamba του Λουίς Βαλντέζ η οποία αποτελεί μια βιογραφική ταινία σχετικά με τον τραγουδιστή. Στο ρόλο του Βάλενς είναι ο Λού Ντάιμοντ Φίλιπς ενώ μαζί του εμφανίζονται και οι Εσάι Μοράλες (στο ρόλο του ετεροθαλή αδελφού του Μπομπ) και Ροζάνα Ντεσότο (η μητέρα του Κόνι Βαλενζουέλα). Η μουσική της ταινίας είναι από τους Λος Λόμπος, Μάιλς Γκούντμαν και Κάρλος Σαντάνα.



Το πασίγνωστο τραγούδι La Bamba από την ομώνυμη ταινία του 1987


Από την ίδια ταινία το " Oh Boy" 





    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN