Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Eurovision και κινηματογράφος






   Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, αποτελεί ένα ετήσιο διαγωνισμό που γίνεται μεταξύ πολλών από τις ενεργές χώρες - μέλη της European Broadcasting Unit (EBU) . 
   Η κάθε χώρα - μέλος  συμμετέχει με ένα τραγούδι το οποίο θα ερμηνευθεί ζωντανά σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και μετά ψηφίζει για τα τραγούδια των άλλων χωρών έτσι ώστε στο τέλος να ανακηρυχθεί το πιο δημοφιλές τραγούδι του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός εκπέμπει κάθε χρόνο από την εγκαινίασή του το 1956 και είναι ένα από τα μακροβιότερα τηλεοπτικά προγράμματα του κόσμου. Αποτελέι επίσης ένα από τα μη αθλητικά γεγονότα με τους περισσότερους θεατές στον κόσμο με τους αριθμούς των θεατών τα τελευταία χρόνια να κυμαίνονται από 100 ως 600 εκατομμύρια !!! παγκοσμίως. Η Eurovision εκπέμπει επίσης και εκτός Ευρώπης σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα παρόλο που δεν διαγωνίζονται. Απο το 2000, ο διαγωνισμός εκπέμπει επίσης και μέσω Ίντερνετ, με περισσότερους από 74.000 ανθρώπους σε σχεδόν 140 χώρες να έχουν παρακολουθήσει το διαγωνισμό του 2006 on-line.
   Στους καλλιτέχνες των οποίων η διεθνή καρριέρα εκτοξεύτηκε ευθύς αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Domenico Modugno ο οποίος κέρδισε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό του 1958 με το τραγούδι "Nel blu dipinto di blu", οι ΑΒΒΑ που κέρδισαν το διαγωνισμό για λογαριασμό της Σουηδίας το 1974 με το τραγούδι τους "Waterloo" , η Celine Dion , που κέρδισε το 1988 το διαγωνισμό για την Ελβετία με το "Ne partez pas san moi", ο Ισπανός Julio Iglesias με πωλήσεις πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και ο Bucks Fizz που κέρδισε το διαγωνισμό το 1981 για το Ηνωμένο Βασίλειο με το "Making Your Mind Up".
   Θα περίμενε κανείς ότι ένας θεσμός που έχει προβληθεί τόσο, και με τόσους πολλούς θεατές, σαν τη Eurovision, να έχει αποτελέσει το θέμα για πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
   Προς μεγάλη έκπληξη όλων όμως ελάχιστες είναι οι ταινίες που θα βρούμε σχετικά με το θέμα. Και οι ταινίες που υπάρχουν δεν είναι για το διαγωνισμό καθεαυτό, αλλά για την προκριματική διαδικασία των χωρών για την επιλογή τραγουδιού για την Eurovision.
   Έτσι έχουμε τη σουηδική κωμωδία του 2000 "Livet Är En Schlager",σε σκηνοθεσία της Δανέζας Sussane Bier,  η οποία έχει και τους εναλλακτικούς τίτλους  "Hånden På Hjertet"  και "Once In A Lifetime". 





      Το πάθος, στα όρια εμμονής των Σουηδών με τον διαγωνισμό και τα τραγούδια που εμφανίζονται σε αυτόν (τα οποία μπορεί μετά να εξελιχθούν σε μεγάλες επιτυχίες) αποτέλεσε την έμπνευση για αυτή την ταινία.
   Η ταινία μας λέει την ιστορία την υπαλλήλου της πρόνοιας Mona Berglund (την οποία υποδύεται η εξαιρετική Helena Bergström ), μητέρα τεσσάρων παιδιών που συμμερίζεται την εθνική εμμονή. Μέχρι που ονόμασε τις τέσσερις κόρες της από τραγουδίστριες που εκπροσώπησαν τη Σουηδία στο διαγωνισμό όπως Kikki και Carola. Η Μόνα έχει γράψει το πρώτο της τραγούδι και πείθεται από τον αδερφό της να το υποβάλλει σο Σουηδικό Διαγωνισμό για την επιλογή τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον. Ένα μικρό εμπόδιο όμως - ο συνθέτης δε γνωρίζει ότι η Μόνα έχει κάνει χρήση της μελωδίας του.
   Η ταινία ασχολείται με τις μερικές φορές σκληρές πραγματικότητες της ζωής στη σύγχρονης Σουηδίας για οικογένειες που παλεύουν, όπως αυτή της Μόνας: οι άνθρωποι φαίνονται να γλυστρούν μέσα από τις ρωγμές του κράτους πρόνοιας και, όπως πάρα πολλοί άλλοι, ο σύζυγος της Μόνας, Bosse (τον οποίο υποδύεται ο Thomas Hanzon) είναι άνεργος. Η σπίθα φαίνεται να εγκαταλείπει τον γάμο του ζευγαριού και η καθαρή ανία απειλεί να καταπιεί τις ζωές τους.
   Το τραγούδι της Μόνας γίνεται δεκτό και τα όνειρά της για επιτυχία φαίνονται να γίνονται πραγματικότητα - αλλά τα πράγματα αρχίζουν να φεύγουν εκτός ελέγχου, τόσο γι αυτή όσο και για τους ανθρώπους γύρω της: Ο παράλυτος David , συνθέτης του τραγουδιού και ταυτόχρονα και εργοδότης της Μόνας νιώθει προδομένος και ο τραβεστί αδερφός της και ασθενής του AIDS Candy Darling (που υποδύεται ο Björn Kjellman) πεθαίνει. Η Μόνα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας βρίσκεται στο βασανιστικό δίλλημμα σχετικά με το αν θα πρέπει να πει την αλήθεια ότι δεν είναι η μοναδική δημιουργός του τραγουδιού και χάσει έτσι όλα όσα της έφερε η επιτυχία της
   Στο τέλος, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες η Μόνα καταφέρνει να βγει νικήτρια, και παρόλο που ο αδερφός της πεθαίνει, πεθαίνει ευτυχισμένος βλέποντας τον θρίαμβό της στην τηλεόραση.
   Είναι οι αντιξοότητες της ζωής, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή ακόμα και ο επερχόμενος θάνατος στ' αλήθεια αντικείμενο γέλιου; Ευτυχώς είναι στο "Livet Är En Schlager". Μια κωμωδία για αληθινούς ανθρώπους και τα πραγματικά προβλήματά τους, εμπνευσμένη από τη Βρετανική παράδοση του να παρουσιάζεις τα κοινωνικά προβλήματα με δόσεις χιούμορ.




(ολόκληρη η ταινία, οι γνώστες Σουηδικών μπορούν να κάνουν μια προσπάθεια να την παρακολουθήσουν :-) )






(και ένα απόσπασμα της ταινίας)

   Το 2004, είχαμε τη γερμανική ταινία κινουμένων σχεδίων 'Derrick - Die Pflicht Ruft' . Στην ταινία ο επιθεωρητής Στέφαν Ντέρρικ έχει κατεβάσει το δείκτη εγκληματικότητας στο Μόναχο στο 0% !!! εν τούτοις ο Γερμανικός Διαγωνισμός επιλογής τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον θα κρατήσει αυτόν και τον βοηθό του Χάρρυ Κλάιν απασχολημένους. Ο Άρνο Χέλο είναι αποφασισμένος να κερδίσει στο διαγωνισμό αλλά βρίσκεται πίσω στα προγνωστικά. Γι αυτό αποφασίζει να βγάλει από τη μέση τον ανταγωνισμό, όποιο και να ναι το κόστος. Οι πρώτοι που φεύγουν από τη μέση είναι οι 'Irreplaceable Boys' αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν και άλλοι φόνοι και ο εκκεντρικός Άρνο Χέλο γίνεται ο βασικός ύποπτος.
   Το σάουντρακ της ταινίας παρουσιάστηκε στον γερμανικό τελικό του 2004 'Ich Schenk Dir Mein Herz', ερμηνεία από την Tina Frank. Δε προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision .



(οι καλύτερες στιγμές της ταινίας)

   Να αναφέρουμε επίσης ότι ο Σάσα Μπάρον Κοέν είχε το 2009 στα σχέδια του μια ταινία σχετικά με την Γιουροβίζιον (τα σχέδια και οι συζητήσεις για την ταινία υπήρχαν ήδη από το 2007. Η ταινία θα λεγόταν "Eurovision: the movie" και ο κεντρικός χαρακτήρας της ο Μπρούνο θα έπαιρνε μέρος στο διαγωνισμό. Τα σχέδια για την ταινία τελικά εγκαταλείφθηκαν, ο χαρακτήρας του Μπρούνο ξαναγράφτηκε και τελικά αποτέλεσε τον κεντρικό ήρωα της ομώνυμης ταινίας (Η οποία φυσικά δεν είχε καμια σχέση με το διαγωνισμό τραγουδιού) 
   Από τραγούδια που πήραν μέρος στο διαγωνισμό και ακούστηκαν σε ταινίες θα πρέπει να αναφέρουμε πρώτα απ' όλα τη μεγάλη επιτυχία "Nel blu dipinto di blu" ευρύτερα γνωστό ως "volare" με το οποίο ο Ντομένικο Μοντούνιο πήρε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό του 1958.  Το τραγούδι ακούγεται στην κωμωδία του 1980 " The Hollywood Knights" . Ο Newbomb Turk (που υποδύεται ο Robert Wuhl) τραγουδάει μια εκδοχή του κομματιού με τη συνοδεία στομαχικών αερίων... 


   Στην ταινία του 1986 "Absolute Beginners" ένας ραδιοφωνικός σταθμός εκμπέμπει το τραγούδι, το οποίο τραγουδά στα ιταλικά ο Ντέιβιντ Μπάουι ( ο οποίος έπαιζε και στην ταινία) αν και το κομμάτι δε συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της ταινίας.


  Η τραγουδίστρια Vitamin C  πραγματοποίησε την ηχογράφηση του ταγουδιού για το σάουντρακ της ταινίας "The Lizzie McGuire Movie" (2003) αλλά και στην ταινία όταν η Λίζζι και ο Πάολο κυκλοφορούν στη Ρώμη.





   Το κομμάτι ακούγεται και στην ταινία του 2000 "I centro passi"  του Μάρκο Τούλιο Τζορντάνα, εκει που η οικογένεια προετοιμάζεται να γιορτάσει (εναρκτήρια σκηνή) .
   Απόσπασμα του κομματιού τραγουδά και ο Κέβιν Κλάιν στο "Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα" (1988).
   Το τραγούδι επίσης ανοίγει και κλείνει την ταινία του Γούντυ Άλλεν "Στη Ρώμη με αγάπη" (2012)


To Rome With Love Soundtrack (2012) | 01 - Nel blu dipinto di blu Volare (Domenico Modugno)

To Rome with Love (απόσπασμα της ταινίας με το κομμάτι)



    Άλλο τραγούδι που έγινε επιτυχία μέσω της Eurovision ήταν όπως είπαμε πιο πριν το Waterloo με το οποίο κέρδιαν οι ΑΒΒΑ το 1974.  Απόσπασμα του κομματιού ακούγεται στην ταινία ABBA: the movie (1977)


   Το τραγούδι ακούγεται και στο φινάλε της ταινίας " Mamma Mia " (2008) με τους Meryl Streep, Pierce Brosnan, Christine Baranski, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Dominic Cooper, Amanda Seyfried







Πηγές:   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN