Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο πρώτος κινηματογραφιστής της Εσθονίας



 

   Στις 30 Μαρτίου 1892, γεννήθηκε στο Ταρτού, της Λιβονίας (τότε επαρχία της Ρωσικής αυτοκρατορίας, σήμερα η πρωτεύουσα της Εσθονίας) ο Johannes Pääsuke ο οποίος ήταν Εσθονός φωτογράφος και ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο κινηματογραφιστή της Εσθονίας.
   Ήταν ο τέταρτος από τα έξι παιδιά που απέκτησαν οι γονείς του. Ενώ είναι γνωστό ότι τα αδέρφια του απέκτησαν πολύ καλή μόρφωση, ελάχιστα είναι γνωστά για την νεότητα του ίδιου: μόνο ότι σπούδασε φωτογραφία. Ξεκίνησε τη φωτογραφία το 1907, από τα 15 του μόλις χρόνια, ενώ το 1912 ήρθε σε επαφή με το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας  (ENM) έχοντας ήδη τραβήξει φωτογραφίες σε διάφορα μέρη της Εσθονίας.
   Το 1913 ο Pääsuke ξεκίνησε για το μουσείο ένα έργο με σκοπό να καταγράψει τα τοπία της Εσθονίας, την αρχιτεκτονική, τα επαγγέλματα μέσα από την φωτογραφία και τη συλλογή χειροτεχνημάτων. Στα ταξίδια που πραγματοποίησε στη γη της Εσθονίας (από το 1908-1913) τράβηξε περί τις 1300 φωτογραφίες.
   Επίσης, όπως προείπαμε ο Pääsuke αποτέλεσε και τον πρώτο κινηματογραφιστή της Εσθονίας. Έκανε 40 φιλμ στην καρριέρα του (10 από αυτά σώζονται ως σήμερα), πέντε επίκαιρα, τέσσερα ντοκυμαντέρ και μια ταινία φαντασία, την πολιτική σάτιρα Karujaht Pärnumaal  (Κυνήγι Αρκούδας στην Κομητεία Πέρνου).
   Ο Pääsuke αποτέλεσε ένα σημαντικό εθνογράφο για την Εσθονία, αφού έκανε μια εκτεταμένη καταγραφή της Εσθονίας, τόσο με τις φωτογραφίες του όσο και με τις ταινίες του.
   Το έργο που παραουσίασε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αν αναλογιστεί κανείς το εξαιρετικά σύντομο του βίου του (σκοτώθηκε σε δυστύχημα τραίνου, λίγο πριν να κλείσει τα 26 του χρόνια, στην Όρσα της Λευκορωσίας).

Φιλμογραφία
 
  • Utotškini lendamised Tartu kohal (Utochkin's flights above Tartu, 1912)
  • Utotškini lend (Utochkin's flight, 1912)
  • Tartu linn ja ümbrus (Η πόλη του Tartu και τα Περίχωρα, 1912)
https://www.youtube.com/watch?v=dvr8cGw3qQI  (απόσπασμα της ταινίας, πρώτη καταγραφή της πόλης του Ταρτού σε φιλμ)
  • Ajaloolised mälestusmärgid Eestimaa minevikust (Ιστορικές Μνήμες του Παρελθόντος της Εσθονίας, 1913)
  • Retk läbi Setumaa (Ταξίδι στην Setomaa, 1913)

  • Karujaht Pärnumaal (Κυνήγι αρκούδας στην Κομητεία Pärnu , 1914)



Πηγή: Johannes Pääsuke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN