Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Bob Marley (1945 - 1981)


   
   Στις 6 Φεβρουαρίου 1945 γεννήθηκε ο Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϋ, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός ως Μπομπ Μάρλευ.
   Ήταν τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός από την Τζαμάικα. Ήταν ο βασικός τραγουδιστής και κιθαριστής για τις σκα, ροκστέντυ και ρέγγε μπάντες The Wailers (1963-1974) και Bob Marley and the Wailers (1974-1981). Ο Μάρλεϋ παραμένει ακόμα και σήμερα ο πιο γνωστός ερμηνευτής της ρέγγε μουσικής ενώ βοήθησε σημαντικά στη διάδοση της Τζαμαϊκανής μουσικής και του κινήματος των ρασταφάρι  σε παγκόσμιο κοινό.
   Η μουσική του έχει έντονες επιρροές από τα κονωνικά προβλήματα της πατρίδας του ενώ έδωσε φωνή στο συγκεκριμένο πολιτικό και πολιτιστικό πλέγμα της Τζαμάικα.
   Τα πιο γνωστά τραγούδια του περιλαμβάνουν τα " I Shot The Sheriff", "No Woman No Cry" , "Could You Be Loved" , "Stir It Up", "Get Up Stand Up", "Jamming", "Redemption Song" , "One Love", "Three Little Birds", όπως και τις μετά το θάνατό του κυκλοφορίες, " Buffalo Soldier"και "Iron Lion Zion". Το Legend (1984) είναι το άλμπουμ της ρέγγε με τις περισσότερες πωλήσεις, 10 φορές πλατινένιο και με πωλήσεις 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
   Κάποιος σαν τον Μπομπ Μάρλεϋ προφανώς δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Το Φεβρουάριο του 2008 ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε ανακοίνωσε την πρόθεση του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Μπομπ Μάρλεϋ. Η ταινία επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 6/2/2010, η μέρα που θα ήταν τα 65 γεννέθλια του Μάρλεϋ. Αλλά λόγω προβλημάτων προγραμματισμού ο Σκορσέζε εγκατέλειψε το εγχείρημα. Αντικαταστάθηκε από τον Τζόναθαν Ντέμι που εγκατέλειψε και αυτός λόγω καλλιτεχνικών διαφορών με τον παραγωγό Στηβ Μπινγκ κατά την έναρξη του μοντάζ.  Ακολούθως ανέλαβε ο Κέβιν Μακντόναλντ και το φιλμ Marley κυκλοφόρησε στις 20/04/2012.  Το φιλμ πήρε μέρος στο SXSW Film Festival και στο HotDocs 2012.


                                                     (ολόκληρο το φιλμ, χωρίς υπότιτλους)

  Το Μάρτιο του 2008 η Εταιρία Γουάινστάιν ανακοίνωσε τα σχέδιά της να παράγει μια βιογραφία του Μάρλεϋ , βασισμένη στο βιβλίο No Woman No Cry: My Life With Bob Marley της Ρίτα Μάρλεϋ. Ο Ρούντυ Λανγκλε θα είναι ο παραγωγός του σεναρίου της Λίζυ Μπόρντεν και η Ρίτα Μάρλεϋ θα είναι η διευθύντρια παραγωγής.
  Η πρώην φιλενάδα και σκηνοθέτης Έστερ Άντερσον , μαζί με τον Τζιαν Γκοντόι δημιούργησε το ντοκυμαντέρ Bob Marley: The Making of a Legend  το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2011.





(τρέιλερ)



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN