Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

"Περηφάνεια και Προκατάληψη"


   Στις 28 Ιανουαρίου 1813 δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Αγγλία το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν "Περηφάνεια και Προκατάληψη".
   Η ιστορία παρακολουθεί τον κύριο χαρακτήρα που είναι η Ελίζαμπεθ Μπέννετ, καθώς αντιμετωπίζει θέματα καλών τρόπων, ανατροφής, ηθικής, εκπαίδευσης και γάμου στην κοινωνία των γαιοκτημόνων, στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα.
   Η Ελίζαμπεθ είναι η δεύτερη από τις πέντε κόρες ενός αριστοκράτη της υπαίθρου, που ζει στη φανταστική πόλη του Μέριτον, στο Χέρτφορντσάιρ, κοντά στο Λονδίνο.
   Παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα, προκαλεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών ακόμα και σήμερα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει πουλήσει κάπου 20.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.
   Οπότε, ένα βιβλίο με τόση επιτυχία δε θα μπορούσε να μην έχει και κινηματογραφικές μεταφορές.
   Από τις αξιοπρόσεκτες κινηματογραφικές μεταφορές έχουμε πρώτα απ' όλα το φιλμ του 1940, με την Greer Garson και τον Laurence Olivier.  








   Η σκηνοθεσία ήταν του Ρόμπερτ Λέοναρντ, ενώ το σενάριο ήταν των Άλντους Χάξλεϋ, Έλεν Τζερόμ και Τζέιν Μέρφιν. Το σενάριο του φιλμ προέκυψε από το βιβλίο της Όστιν, σε συνδυασμό με τη θεατρική του μεταφορά που είχε πραγματοποιήσει η Έλεν Τζερόμ λίγο νωρίτερα.
  Επίσης, το φιλμ διαδραματίζεται σε μια περίοδο λίγο μεταγενέστερη από αυτή του βιβλίου της Όστιν, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα πιο εντυπωσιακά, σε σχέση με την εποχή του βιβλίου, κουστούμια που ήταν της μόδας.
  Το φιλμ παρουσιάζει και σημαντικές διαφορές σε σχέση με το βιβλίο, με πιο σημαντική την αναμέτρηση προς το τέλος του φιλμ, ανάμεσα στη Λαίδη Κάθριν ντε Μπεργκ και την Ελίζαμπεθ Μπέννετ, η οποία άλλαξε σημαντικά, αλλάζοντας την έντονη απαίτηση της πρώτης, να υποσχεθεί η Ελίζαμπεθ ότι δεν θα παντρευτεί τον Ντάρσυ, με μια φάρσα, όπου σκοπό έχει να δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της αγάπης της Ελίζαμπεθ. Στο βιβλίο, αυτή η αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο γυναίκες είναι μια αυθεντική απαίτηση, που προκύπτει από τον σνομπισμό της λαίδης αλλά ακόμα περισσότερο από την έντονη επιθμία της να παντρυτεί ο Ντάρσυ την κόρη της.
   Το φιλμ έλαβε βραβείο ασπρόμαυρης καλλιτεχνικής διεύθυνσης στα Όσκαρ του 1941.
 


(τρέιλερ του φιλμ)

   Επόμενη αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά αποτέλεσε αυτή του 2005, με την Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της Ελίζαμπεθ και τον Μάθιου Μακφάντιεν στο ρόλο του κυρίου Ντάρσυ. 


   Η σεναριογράφος Ντέμπορα Μόγκαχ ( Deborah Moggach ) προσπάθησε να είναι όσο γίνεται πιο πιστή στο αρχικό κείμενο. Εντούτοις, ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ (του οποίου αυτή ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους), ενθάρρυνε μεγαλύτερη απόκλιση από το αρχικό κείμενο, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής των συσχετισμών ανάμεσα στην οικογένεια Μπέννετ. Επίσης, απο χρονικής πλευράς, το φιλμ τοποθετείται σε προγενέστερο χρόνο απ' αυτόν του βιβλίου.
   Αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, μεταξύ άλλων και για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την Κίρα Νάιτλι.





(τρέιλερ της ταινίας)

   Άλλες κινηματογραφικές μεταφορές του μυθιστορήματος αποτελούν το "Bride and Prejudice" (2004) της Gurinder Chadha που αποτελεί την κατά Μπόλλυγουντ εκδοχή της ιστορίας, με την Aishwarya Rai στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το Pride & Prejudice: A Latter-Day Comedy (2003) με τους Καμ Χέσκιν και Ορλάντο Σιλ που διαδραματίζεται σ' ένα πανεπιστήμιο Μορμόνων στη σύγχρονη εποχή



http://www.youtube.com/watch?v=fh1pkPU6QBc (τρέιλερ της ταινίας)







http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_prejudice
http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice_(1940_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_%26_Prejudice_(2005_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bride_and_Prejudice
http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_%26_Prejudice:_A_Latter-Day_Comedy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN