Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μόμπυ Ντικ και κινηματογράφος


   Στις 18 Οκτωβρίου 1851 δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Βρετανία (και στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στις Η.Π.Α.) το διήγημα του Χέρμαν Μέλβιλ "Μόμπυ Ντικ" ή "Η Φάλαινα".
   Το βιβλίο αν και στην αρχή δεν έτυχε ιδαίτερα θερμής αποδοχής, στα χρόνια που ακολούθησαν έλαβε σημαντική αναγνώριση και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
  Η ιστορία που περιγράφει το βιβλίο έχει ως εξής:
  Ο συγγραφέας βάζει να μας την αφηγείται ο περιπλανώμενος ναυτικός Ισμαήλ, ο οποίος αρχίζει με τη γνωστή φράση "Λέγε με Ισμαήλ". 
   Ο Ισμαήλ για χρόνια ήταν ναυτικός  σε εμπορικά καράβια έχοντας και την ανάλογη εμπειρία. Για το επόμενό του ταξίδι όμως, αποφασίζει να μπαρκάρει με το φαλαινοθηρικό "Πεκόντ" του οποίου καπετάνιος είναι ο μυστηριώδης Αχάμπ. Στην διάρκεια του ταξιδιού ο Ισμαήλ μαθαίνει τον ένα και μοναδικό σκοπό που έχει ο Αχάμπ, την αναζήτηση μιας τεράστιας και τρομερής λευκής φάλαινας με την ονομασία "Μόμπυ Ντικ" η οποία σε μια προηγούμενη συνάντησή της με τον Αχάμπ είχε καταστρέψει την βάρκα του, κόβοντας κιόλας ένα τμήμα από το πόδι του Αχάμπ, γεγονός για το οποίο αυτός γυρεύει τώρα να πάρει εκδίκηση.
   Η αναζήτηση της φάλαινας με σκοπό την εξολόθρευσή της καταντά εμμονή για τον Αχάμπ, έχοντας τελικά καταστροφικά αποτελέσματα για το πλοίο, το πλήρωμα αλλά και τον ίδιο.



    
   Η ιστορία του Μόμπυ Ντικ έχει μεταφερθεί τέσσερις φορές στον κινηματογράφο

  • Η πρώτη ήταν η ταινία "The Sea Beast" (1926) με τον Τζον Μπάρυμορ (τον παππού της Ντρου Μπάρυμορ) στο ρόλο του καπετάνιου Αχάμπ.

  • Ακολουθεί το "Μόμπυ Ντικ" (1930) με τον Τζον Μπάρυμορ να ερμηνεύει για άλλη μια φορά τον καπετάνιο Αχάμπ

( τρέιλερ της ταινίας)

  • "Μόμπυ Ντικ" (1956) με τον Γκρέγκορυ Πεκ στο ρόλο του καπετάνιου Αχάμπ



"Μόμπυ Ντικ" (1978) με τον Τζακ Άρανσον να ερμηνεύει 13 !!! ρόλους.

Να αναφέρουμε επίσης και τον Μόμπυ Ντικ (1971) ένα ημιτελές φιλμ του Όρσον Γουέλς .

http://www.youtube.com/watch?v=RG3RsNW_k3A ( Απόσπασμα από το ημιτελές φιλμ του Όρσον Γουέλς, όπου εμφανίζεται να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο "Μόμπυ Ντικ" αλλά παραμένει άγνωστο τι είχε σκοπό να κάνει με το υλικό που είχε τραβήξει και με ποιό τρόπο θα το ολοκλήρωνε)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN