Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Γράψε λάθος ( Footnote)



   Το Footnote (Γράψε λάθος ο τίτλος με τον οποίο παίχτηκε στην Ελλάδα) (2011) είναι μια ταινία από το Ισραήλ σε σενάριο και σκηνοθεσία Τζόζεφ Σήνταρ, με πρωταγωνιστές του Σόμο Μπαρ Άμπα και Λιορ Ασκενάζι. 
   Η ταινία ασχολείται με την προβληματική και ταραγμένη σχέση πατέρα και γιού που διδάσκουν και οι δυο στο τμήμα Ταλμουδικής Έρευνας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
   Τόσο ο πατέρας, Ελιέζερ Σκόλνικ (Σόμο Μπαρ Άμπα), όσο και ο γιός Ουριέλ (Λιορ Ασκενάζι) εκτός από καθηγητές είναι και μελετητές και ερευνητές του Ταλμούδ. Ειδικά ο Ελιέζερ ασχολείται με τις διάφορες εκδοχές του Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ και των εκφράσεων του. Και ενώ ο γιος έχει λάβει όλες τις δόξες και τις τιμές και είναι αποδεκτός μέσα στους ακαδημαϊκούς κύκλους, ο πατέρας είναι μάλλον απομονωμένος από τον ακαδημαϊκό κόσμο , και εκτός απ' το ότι αποτέλεσε υποσημείωση στο έργο ενός άλλου μελετητή (εξ ου και πρωτότυπος τίτλος), δεν έχει να επιδείξει κάποια άλλη διάκριση (δεδομένου κιόλας ότι αυτό που θα αποτελούσε έργο της ζωής του ουσιστικά ακυρώθηκε, όταν μόλις ένα μήνα πριν τη δημοσίευση του, ο ανταγωνιστής του καθηγητής Μπεν Γκρόσμαν δημοσίευσε το δικό του έργο, το οποίο έβγαλε άχρηστη την πολύχρονη έρευνα του Σκόλνικ.
   Ο Ελιέζερ Σκόλνικ επίσης έχει δεκαέξι !!! (όλες ανεπιτυχείς) υποψηφιότητες για το Μεγάλο Βραβείο του Ισραήλ, την πιο σημαντική διάκριση που μπορεί να κατακτήσει ποτέ ένας λόγιος της χώρας.
   Όταν μια μέρα του τηλεφωνεί κάποια συνεργάτης της υπουργού Παιδείας του Ισραήλ πληροφορώντας τον ότι αυτός πρόκειται να λάβει το βραβείο φέτος.
   Λίγο αργότερα ο Ουριέλ, προσκαλείται σε μια σύσκεψη, όπου συμμετέχει και η υπεύθυνη επιτροπή για την απονομή του βραβείου του Ισραήλ (αυτού που πιστεύει ότι θα κερδίσει ο πατέρας του). Εκεί ο Ουριέλ πληροφορείται ότι έχει γίνει λάθος και ότι ο πατέρας του ΔΕΝ πρόκειται να λάβει το βραβείο. Το βραβείο μάλιστα πρόκειται να απονεμηθεί στον Ουριέλ.
   Ποιός και πώς θα ανακοινώσει τώρα στον Ελιέζερ ότι το όνειρό του για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί; Ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτού του νέου στις ήδη ταραγμένες σχέσεις πατέρα και γιού;

   Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών του 2011.  Κέρδισε εννέα βραβεία στα βραβεία Οφιρ (τα Ισραηλινά Όσκαρ) ενώ είχε και υποψιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2012


 




http://en.wikipedia.org/wiki/Footnote_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Talmud
Footnote (σελίδα Facebook)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN