Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Το μπλόκο της Κοκκινιάς




       Σαν σήμερα, στις 17 Αυγούστου 1944, πραγματοποιήθηκε το μπλόκο της Κοκκινιάς. Δυνάμεις του γερμανικού στρατού με τμήματα των λεγόμενων Ταγμάτων Ασφαλείας απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή της Κοκκινιάς στήνοντας το λεγόμενο μπλόκο. Περί τους 150 αγωνιστές αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν επιτόπου, (χωρίς να μετρήσουμε τους τραυματισμένους), ενώ περίπου άλλοι 3.000 που αιχμαλωτίστηκαν απ΄αυτό το μπλόκο εστάλησαν σε στρατόπεδα στο Ρουφ και στο Χαϊδάρι και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.
   Αναλυτικά για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας μπορείτε να διαβάσετε εδώ Μπλόκο_της_Κοκκινιάς
   Τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονται μέσα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ του 1983 


Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να διαβάσετε εδώ ( Το μπλόκο της Κοκκινιάς 17 Αυγούστου 1944 )


   Το 1964 ο Άδωνης Κύρου γυρίζει την ταινία "Το Μπλόκο" εμπνευσμένη από τα δραματικά γεγονότα της Κοκκινιάς. Το σενάριο ήταν του Γεράσιμου Σταύρου ενώ την μουσική της ταινίας την έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έπαιξαν οι Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού κ.α. 

Υπόθεση

   Μια νύχτα του 1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς ένας μαυραγορίτης στην Κοκκινιά, τον οποίον πιέζουν για να καταδώσει τους αντιστασιακούς αλλιώς θα τον εκτελέσουν.

   Η ταινία προβλήθηκε στην "Εβδομάδα Κριτικής" του φεστιβάλ των Καννών το 1966.

Πηγή: Το Μπλόκο





Η ταινία του Άδωνη Κύρου "Το Μπλόκο" 



1 σχόλιο:

  1. Η γερμανική θηριωδία είχε ήδη δείξει το πρόσωπό της μόλις μια μέρα νωρίτερα με τη σφαγή του πληθυσμού του χωριού Κομμένο στην Άρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN