Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αναζητώντας τον Αττίκ




   "Δανείζομαι" τον τίτλο της ανάρτησης από την παραστάση που παιζόταν την περασμένη χειμερινή περίοδο, στην Αθήνα και αργότερα στην Θεσσαλονίκη, και ακολούθως το καλοκαίρι σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, σχετικά με τη ζωή, το έργο αλλά και την εποχή γενικότερα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Κλέωνα Τριανταφύλλου (1885-1944), ή όπως έγινε περισσότερο γνωστός ως Αττίκ.  Εκτός από μουσικοσυνθέτης υπήρξε και στιχουργός αλλά και ερμηνευτής των τραγουδιών του. Επρόκειτο για ένα από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ου αιώνα.
    Υπήρξε και ηθοποιός, από το 1907 που είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι (η καταγωγή του από την Αίγυπτο), συνεργαζόμενος με διάφορους θιάσους και κάνοντας περιοδεία σε διάφορες χώρες, ως το 1930 που εγκαθίσταται στην Αθήνα ιδρύοντας την περίφημη "Μάντρα του Αττίκ".
   Εκτός των άλλων όμως, πραγματοποιήσε και μια και μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση, στην ταινία "Χειροκροτήματα" (1944) του ταλαντούχου σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά του 1944.
   Αυτή έμελε να είναι και η μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση του Αττίκ., ο οποιός σ' αυτή την ταινία εμφανίζεται κουρασμένος από τις κακουχίες της Κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, θυμίζοντας ελάχιστα τον δυναμικό και ευφυή δημιουργό της Μάντρας.
   Λίγο καιρό μετά, είχε επεισόδιο με κάποιο Γερμανό στρατιτώτη (ή και δυο σύμφωνα με κάποιες πηγές) τον οποίο χτύπησε οδηγώντας το ποδηλάτό του (η πεζός σύμφωνα με άλλη πηγή). Λόγω αυτού του γεγονότος ο συνθέτης ξυλοκοπήθηκε άγρια και παρέμεινε κλεισμένος στο σπίτι του για αρκετό καιρό.
   Ώσπου ένα βράδυ, πήρε υπερβολική δόση από "Βερονάλ", το υπνωτικό που συνήθιζε να παίρνει κάθε βράδυ για να κοιμηθεί. Και ο σπουδαίος συνθέτης δεν ξύπνησε ποτέ ξανά...
  "Θάνατος από υπερβολική δόση βερονάλης", έγραψε στο πιστοποιητικό θανάτου του ο γιατρός που τον εξέτασε. Το ημερολόγιο έγραφε 29 Αυγούστου 1944 (σαν σήμερα).
   Το γεγονός του ξυλοδαρμού του από τους Γερμανούς δεν αποτέλεσε την αιτία της αυτοκτονίας του, αλλά περισσότερο την αφορμή, για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα της κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει,από τη συνεχιζόμενη γερμανική κατοχή.
   Η ταινία "Χειροκροτήματα" στην οποία έπαιξε ο Αττίκ, εμπεριέχει κάποια στοιχεία σχεδόν αυτοβιογραφικά. Το θέμα της είναι παρόμοιο με "Τα φώτα της ράμπας" (1947) του Τσάρλι Τσάπλιν.


Υπόθεση

      Ένας θεατρώνης, ο Άλφα, ο οποίος βρίσκεται στη δύση της καρριέρας του, γνωρίζει μια νεαρή τραγουδίστρια τη Νόρα. Τη προσλαμβάνει στο θίασό του και κάνει τα πάντα να την αναδείξει σε πρώτο όνομα στο θέατρό του, ξοδεύοντας και το χρόνο του αλλά και τα χρήματά του, επειδή είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της. Όμως ένα βράδυ ανακαλύπτει ότι εκείνη έχει σχέση με το νεαρό βιολιστή της ορχήστρας το Στέφανο. Το πλήγμα είναι βαρύ, και απογοητευμένος τη διώχνει, ενώ εκείνος αδέκαρος πια καταλήγει να παίζει μουσική σε ταβέρνες βγάζοντας ίσα ίσα τα προς το ζήν.
    Χρόνια αργότερα τα βήματά του τον φέρνουν στο θέατρο, όπου διάσημη τώρα πια, εμφανίζεται η άλλοτε προστατευομένη του. Αγοράζει ένα εισιτήριο και τρυπώνει στη γαλαρία του θεάτρου.
   Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παράστασης η Νόρα τον αναγνωρίζει και τον προσκαλεί να τη συνοδεύσει στο πιάνο. Το πολυπληθές κοινό τον αναγνωρίζει και τον αποθεώνει.
   Ο ασθενικός γέροντας ανεβαίνει στη σκηνή. Όταν όμως τελειώνει το παίξιμό του, δεν αντέχει τη συγκίνηση που του προκαλούν οι επευφημίες. Πεθαίνει στη σκηνή παίρνοντας μαζί του και τα τελευταία "Χειροκροτήματα".
   Στην ταινία εκτός από τον Αττίκ στο ρόλο του Άλφα, έχουμε τη Ζινέτ Λικάζ στο ρόλο της Νόρας, (τα ίχνη της χάνονται από τη δεκαετία του 50) και τον Δημήτρη Χορν στο ρόλο του Στέφανου. (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση).
   Να αναφέρουμε επίσης ότι ως κομπάρσοι, εμφανίζονται για πρώτη φορά, ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως θεατής και ο Γιώργος Φούντας ως ταξιθέτης.
   
   



Η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Χειροκροτήματα" (απόσπασμα)



Αττίκ (βικιπαίδεια)
Αττίκ ( www.musicheaven.gr )
Μάντρα του Αττίκ (βικιπαίδεια)
Χειροκροτήματα (βικιπαίδεια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN