Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νέστορας Μάτσας (1935-2012)




   Στις 28 Ιουνίου 2012 πέθανε ο Νέστορας Μάτσας, ο αδερφός του ηθοποιού Αρτέμη Μάτσα, ο οποίος ήταν συγγραφέας και σκηνοθέτης και από τους πρώτους αξιόλογους σκηνοθέτες ελληνικών μορφωτικών ταινιών.
   Το κινηματογραφικό του έργο είχε να κάνει με τη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδας. Πραγματοποίησε άνω των 70 ντοκιμαντέρ, ελληνικού εθνογραφικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες που ήταν οι ακόλουθες:
  • “Οι ρίζες του τόπου μας” που τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • “Το Α και το Ω: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός”
  • “Αλέξανδρος ο Μέγας”
   Εκτός από τα λογοτεχνικά του βραβεία είχε λάβει και κινηματογραφικά βραβεία. Ξεχωρίζουν το μεγάλο βραβείο με ασημένιο κύπελλο του Ιταλικού υπουργείου παιδείας για το εξαίρετο ντοκιμαντέρ “Ο Οδυσσέας ζει πάντα : Ελληνικές θάλασσες”, το Μεγάλο Βραβείο με χρυσό Μετάλλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μασσαλίας για το ντοκιμαντέρ “Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ”  καθώς και τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών το 1970 για την ταινία μικρού μήκους “Η άλλη σιωπή”. Έλαβε επίσης και τιμητικό δίπλωμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ρώμης για τα δυο ντοκιμαντέρ “Το παραμύθι του Θεόφιλου” και “Το Τάμα” το 1971.
   Αναμφίβολα ήταν μεγάλη η προσφορά του στη λαογραφία και στο ντοκιμαντέρ.



Οδοιπορικό στην ελπίδα: Άγιοι Τόποι ένα ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα

Ο Οδυσσέας ζει πάντα: Ελληνικές θάλασσες (Το ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα που βραβεύτηκε από το Ιταλικό υπουργείο παιδείας)



Νέστορας Μάτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN