Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τσε Γκεβάρα (1928-1967)


  
     Στις 14 Ιουνίου 1928 (σύμφωνα τουλάχιστον με τις επικρατέστερες πηγές), γεννιέται στο Ροζάριο της Αργεντινής ο γιατρός και επαναστάτης Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, ο οποίος έγινε περισσότερος γνωστός ως Τσε Γκεβάρα (Το che χρησιμοποιείται κατά κόρο μόνο στην Αργεντινή απ' όλο τον ισπανόφωνο κόσμο, σημαίνει φίλος, ε εσύ κ.λπ.).
    Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα, πρώτα ως γιατρός και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών. Με την ανατροπή του Μπατίστα έγινε μέλος της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας, προωθώντας σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις. 
   Μένοντας στο πλευρό των αδυνάτων και των κατατρεγμένων, το 1965 φεύγει από την Κούβα με σκοπό την διοργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων, στο Κογκό πρώτα και μετά στη Βολιβία, αποβλέποντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
   Το 1967, σε μια μάχη με τον Βολιβιανικό στρατό, ο οποίος είχε και την υποστήριξη της CIA, Ο Τσε Γκεβάρα τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και τελικά δολοφονείται στις 9 Οκτωβρίου 1967.
   Η δολοφονία του, και ακολούθως η δημοσίευση των φωτογραφιών του με το πτώμα του, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που περίμεναν οι δολοφόνοι του, κάνοντας τον Τσε ένα θρύλο.
   Η ζωή και το έργο ενός τέτοιου ανθρώπου φυσικά δε θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν πηγή κινηματογραφικής έμπνευσης. Οι ταινίες που γυρίστηκαν στηρίχτηκαν κυρίως σε σημειώσεις του, ημερολόγιά του και επιστολές του.
    Ξεκινάμε με την ταινία του 1968, "El "Che" Guevara" του Ιταλού Paolo Heusch, με τους Francisco Rabal (σαν Che Guevara), John Ireland, Susanna Martinkova, Howard Ross, Jack Stuart, Andrea Checchi, Guido Lollobrigida, Lex Monson, Andrea Scotti, Jose Torres, και Vittorio Sanipoli.
    





   Το 2004 έχουμε τα  "Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας" (Motorcycle Diaries), του Walter Salles, μια ταινία που ασχολείται με τα νεανικά χρόνια του Τσε, και πώς διαμορφώθηκε η προσωπικότητά του, ύστερα από το ταξίδι του, το γύρο της Ν. Αμερικής που πραγματοποίησε με μοτοσυκλέτα, με το φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ως Τσε Γκεβάρα και ο Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα (ο οποίος είναι από τη μεριά της μητέρας του δεύτερος ξάδερφος του Τσε !!! ) στο ρόλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο. Η μουσική της ταινίας είναι από τον βραβευμένο Γκουστάβο Σανταολαγιά.







(τρέιλερ από τα "Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας" (2004)

   To 2008 ο Steven_Soderbergh γυρίζει τον Che με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του οι Φράνκα Ποτέντε, Καταλίνα Σαντίνα Μορένο, Τζούλια Όρμοντ και Ντέμιαν Μπισίρ. Τα γεγονότα δεν παρατίθενται χρονολογικά. Η ταινία χωρίζεται σε δυο μέρη με το πρώτο μέρος να ξεκινά όταν η επανάσταση στην Κούβα έχει ήδη θριαμβεύσει και να ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας τη ζωή του Τσε με τους αντάρτες κατα τη διάρκεια της επανάστασης. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τον αγώνα του Τσε στη Βολιβία, μέχρι και τον τραυματισμό του και ακολούθως τη σύλληψή του και την εκτέλεσή του. 




(τρέιλερ της ταινίας "Che")


Για τη ζωή, τη δράση και το έργο του Τσε μπορείτε να δείτε τους ακόλουθους δυο συνδέσμους
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Che_Guevarra





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN