Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δάφνις και Χλόη (1931)



   Σαν σήμερα, το 1931, προβάλλεται για πρώτη φορά η βουβή ταινία του Ορέστη Λάσκου (24 χρονών τότε), "Δάφνις και Χλόη". Ο Λάσκος εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, για το οποίο βασίστηκε στο ειδύλιο του συγγραφέα Λόγγου, ο οποίος έζησε στην Λέσβο τον 3ο αι. π.Χ.
   Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την ΑΣΤΡΑ φιλμς. Παραγωγοί ήταν ο Δημήτρης Ραπτίδης, Γιάννης Καρατζόπουλος και ο Ορέστης Λάσκος. Η μουσική ήταν από τον Άγι Αστεριάδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Απόλλων Μαρσύας (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Έντισον Βήχου) και η Λούσυ Ματλή (μια ψιλόλιγνη ελληνοαμερικάνα χορεύτρια). Επίσης έπαιξαν οι Τίμος Βιτσιώρης, Κορίνα Χατζημιχελάκη, Βαγγέλης Μενεξής, Μαίρη Ραυτοπούλου, Γ. Λαμπράκης, Γ. Γεωργιάδης, Κώστας Παλαιολόγος, Κ. Παυλόπουλος, Γιάννης Αυλωνίτης
   Τα γυρίσματα έγιναν στη Λέσβο, στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και τη λίμνη της Βουλιαγμένης.
   Η λυρική αίσθηση της εικόνας στην ταινία δημιουργεί ένα υποβλητικό κλίμα νεανικού έρωτα, με την αριστοτεχνική χρησιμοποίηση της πλαστικής ομορφιάς της Λέσβου καθώς και των δυο νέων πρωταγωνιστών
   Η ταινία έχει προσεγμένη φωτογραφία, εντυπωσιακά εξωτερικά γυρίσματα στην κοιλάδα των Τεμπών, και εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόδοση της πλαστικότητας των μορφών, ιδιαίτερα των γυμνών σωμάτων των ηθοποιών (στη σκηνή στη Λίμνη της Βουλιαγμένης). Πρόκειται για την πρώτη ταινία με γυμνές σκηνές στην ιστορία ολόκληρου του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. (Πολλοί τότε βέβαια τη χαρακτήρισαν ως πορνογράφημα). Γυμνές σκηνές σε ταινία θα ξαναϋπάρξουν τρια ολόκληρα χρόνια αργότερα,  όταν η Χέντυ Λαμάρ θα εμφανιστεί γυμνή στην ταινία του Γκουσταβ Μαχάτυ "Εξταζ". Να αναφέρουμε επίσης ότι η σκηνή στη λίμνη της Βουλιαγμένης είναι τεχνικά από τις σημαντικότερες της εποχής. Στην εν λόγω σκηνή, για πρώτη φορά κινείται ο φακός κατά τη λήψη, όταν ως τότε συνηθιζόταν να μένει ακίνητος.
   Η ταινία γυρίστηκε σε παγχρωματικό φιλμ, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις του ασπρόμαυρου, σε αντίθεση με το ορθοχρωματικό της εποχής (που χρησιμοποιούνταν ως τότε) που έδινε απόχρωση άσπρο-μαύρο σκέτο.



αφίσσα της ταινίας


Υπόθεση

    Ο Δάφνις και η Χλόη είναι δυο μικροί βοσκοί που μεγαλώνουν μαζί στα βουνά της αρχαίας Λέσβου.
    Με τον ερχομό της εφηβείας έρχονται και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, που στην περίπτωση της Χλόης είναι και πιο έντονα. Η αμηχανία και η ταραχή είναι έκδηλη στα δυο παιδιά που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στο κάλεσμα της σάρκας.
    Μια γυναίκα που έχει ερωτική επιθυμία για τον Δάφνι αναλαμβάνει να τον μυήσει στα μυστικά του έρωτα και εκείνος με τη σειρά του θα μυήσει τη Χλόη.
   Οι δυο νέοι όμως δεν προλαβαίνουν να χαρούν τον έρωτά τους. Ένας νεαρός πρίγκηπας που πολιορκεί τη Χλόη αποπειράται να τη βιάσει. Η Χλόη σώζεται από τον Δάφνι που επεμβαίνει βίαια. Όμως ο Δάφνις συλλαμβάνεται και καταδικάζεται να μαστιγωθεί μέχρι θανάτου.
    Τελικώς ο Δάφνις σώζεται την τελευταία στιγμή, όταν οι γονείς του αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πραγματικό τους παιδί, αλλά τον είχαν βρει ως βρέφος εγκαταλειμμένο στο δάσος, ενώ από τα ρούχα που είχε ως βρέφος διαπιστώνεται ότι ο νεαρός βοσκός έχει και ευγενική καταγωγή.
   Οπότε ο Δάφνις ζητάει πλέον να παντρευτεί την αγαπημένη του. Όμως ορθώνονται νέα εμπόδια, ταξικά αυτή τη φορά, καθώς ένας ευγενής όπως ο Δάφνις δεν μπορεί να παντρευτεί κάποια με ταπεινή καταγωγή όπως η Χλόη.
   Μέχρι που και οι γονείς της Χλόης αποκαλύπτουν ότι και αυτή ως βρέφος είχε βρεθεί εγκαταλειμμένη, ενώ διαπιστώνεται ότι και η ίδια έχει ευγενική καταγωγή.
  Οι δυο νέοι τώρα πια είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τον έρωτά τους.

  
   


Ολόκληρη η ταινία (στα σημεία της ταινίας όπου υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι, αυτό οφείλεται στο ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ταινία στην πρώτη της μορφή, χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια της που βρέθηκαν στο εξωτερικό και κατά κύριο λόγο στις Η.Π.Α Η αποκατάσταση έγινε υπό την επίβλεψη του ίδιου του Λάσκου που προσπάθησε να την ξαναθυμηθεί καρέ καρέ και ολοκληρώθηκε το 1992 μερικούς μήνες πριν το θάνατο του Λάσκου)

http://vimeo.com/33405960 (άλλη διεύθυνση για την ταινία - τελείως βουβή εδώ)


90lepta.com
εγκυκλοπαίδεια Δομή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN