Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συμβουλές για επίδοξους σεναριογράφους από τον Billy Wilder



   Στις 27-03-2012 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του Μπίλλυ Γουάιλντερ, ο οποίος υπήρξε εκτός από παραγωγός, σπουδαίος σκηνοθέτης, αλλά και σημαντικός σεναριογράφος. Επιλογή ταινιών στις οποίες υπήρξε σεναριογράφος αποτελούν οι Double Indemnity, The Lost Weekend, Ace in the Hole, Some Like It Hot, Sabrina, The Apartment (για τη συγκεκριμένη ταινία πήρε Όσκαρ και ως σεναριογράφος, και ως σκηνοθέτης αλλά και ως παραγωγός).
   Στο βιβλίο Conversations with Wilder  του Cameron Crowe μεταξύ άλλων εμπεριέχονται μεταξύ άλλων και οι δέκα συμβουλές του Γουάιλντερ για επίδοξους σεναριογράφους.
  1. Το κοινό είναι ασταθές.
  2. Αρπάξτε τους από το λαιμό και μη τους αφήσετε ποτέ να φύγουν. (σημ. δε μας διευκρινίζει αν το λέει κυριολεκτικά ή μεταφορικά :-) ).
  3. Αναπτύξτε μια καθαρή γραμμή δράσης για τον πρωταγωνιστικό σας χαρακτήρα.
  4. Να ξέρετε που πηγαίνετε.
  5. Όσο πιο διακριτικοί και κομψοί είστε στο να κρύβετε τα σημεία της πλοκής σας, τόσο καλύτεροι είστε ως συγγραφείς.
  6. Αν έχετε πρόβλημα με την τρίτη πράξη, τότε το πραγματικό πρόβλημα είναι στην πρώτη πράξη.
  7. Μια συμβουλή από τον Λούμπιτς (Ernst_Lubitsch): Αφήστε το κοινό να κάνει την πρόσθεση δυο και δυο: θα σας λατρέψουν για πάντα
  8. Όταν κάνετε ταινίες με προσθήκη φωνής - voice-overs (Voice-over), προσέξτε να μη περιγράφετε αυτό το οποίο το κοινό ήδη βλέπει. Προσθέστε σ' αυτό που βλέπουν.
  9. Το γεγονός που συμβαίνει στην αυλαία της δεύτερης πράξης ενεργοποιεί το τέλος της ταινίας.
  10. Η τρίτη πράξη πρέπει να ενσωματώνει ολοένα περισσότερο ρυθμό και δράση μέχρι το τελευταίο γεγονός, και μετά αυτό είναι. Μη περιμένετε.
Judy Berman, Flavorwire



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN