Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Άγγελος Τερζάκης




      Σαν χθες, στις 16 Φεβρουαρίου 1907, γεννήθηκε στο Ναύπλιο, ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης.
     Εύλογα ίσως θα ρωτήσετε τι σχέση έχει αυτό με ένα μπλογκ που ασχολείται με τον κινηματογράφο.
     Αυτό που πιθανώς να μην είναι γνωστό σε πολλούς, είναι ότι ο σπουδαίος αυτός λογοτέχνης, είχε παρακολουθήσει και μαθήματα κινηματογράφου στην Ιταλία.
    Γύρισε έτσι την μια και μοναδική του ταινία, την "Νυχτερινή Περιπέτεια"
    Πρόκειται για ασπρόμαυρη ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 1954.
    Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του συγγραφέα "Η μενεξεδένια πολιτεία" προσαρμοσμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
   Πρωταγωνίστησαν οι Νταίζη Μαυράκη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαρία Αλκαίου, Νίκος Τζόγιας, Ιωάννης Αποστολίδης, Μιχάλης Καλογιάννης, Νάντια Χωραφά, Χριστίνα Παυλάκη κ.α. Η μουσική της ταινίας ήταν του Μάνου Χατζιδάκι και η διάρκειά της 85 λεπτά.
    Η ανταπόκριση της ταινίας στο κοινό ήταν μέτρια. Έκοψε 33.379 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, γεγονός που την κατέταξε στη 13 θέση, ανάμεσα στις 20 ταινίες της κινηματογραφικής περιόδου 1953-1954

Υπόθεση

     Ένας οικογενειάρχης (Βασίλης Διαμαντόπουλος), ερωτεύεται μια κοπέλα (Νταίζη Μαυράκη), σπρώχνοντας τον εαυτό του, αλλά και την οικογένειά του σε ακραίες καταστάσεις.








     Το τραγούδι "Η Λατέρνα", πρώτη εκτέλεση από τη Μαίρη Λω, ακούγεται στην ταινία. Οι στίχοι είναι του Άγγελου Τερζάκη, και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Πρόκειται για τους μοναδικούς στίχους που έγραψε ποτέ ο συγγραφέας.

Πηγές

  1. Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse
  2. http://el.wikipedia.org/wiki/Νυχτερινή_περιπέτεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN