Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Θωρηκτό Ποτέμκιν

Από την αγγλική έκδοση της wikipedia www.wikipedia.org



Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Αντόνοφ, Βλαντιμιρ Μπάρσκυ, Γριγκόρυ Αλεξαντροφ, Ιβαν Μπομπροφ, Μικαϊλ Γκομοροφ

      Σαν σήμερα, στις 21/12/1925, προβάλλεται στην Ε.Σ.Σ.Δ. το Θωρηκτό Ποτέμκιν (Броненосец «Потёмкин», Bronenosets Potyomkin).
     Πρόκειται για μια βουβή ταινία του 1925 σε σκηνοθεσία Σεργκέι Αϊζενστάιν (Sergei Eisenstein) και παραγωγή Mosfilm. Αντιπροσωπεύει μια δραματοποιημένη μορφή της εξέγερσης που έγινε το 1905, όταν το πλήρωμα του Ρωσικού θωρηκτού Ποτέμκιν, επαναστάτησε ενάντια στους αξιωματικούς του, του τσαρικού καθεστώτος.
   Το Θωρηκτό Ποτέμκιν έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο εμπνευσμένα προπαγανδιστικά φιλμ όλων των εποχών, ενώ χαρακτηρίστηκε το καλύτερο φιλμ όλων των εποχών, στη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών του 1958
    Το φιλμ αποτελεί μια μελέτη πάνω στη χρήση του μοντάζ αλλά και στη δυνατότητα του κινηματογράφου να παράγει ιδέες. Ο Αϊζενστάιν επιχείρησε να μοντάρει την ταινία του με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει τη μέγιστη δυνατή συναισθηματική επίδραση, έτσι ώστε οι θεατές να νιώσουν συμπάθεια για τους επαναστατημένους ναύτες του θωρηκτού και μίσος για τους σκληρούς αφέντες τους. (το κοινό μπορούσε ξεκάθαρα να δει ποιον θα έπρεπε να συμπαθήσει)
    Το φιλμ απαρτίζεται από πέντε επεισόδια

    1) "Άνθρωποι και σκουλήκια" (Люди и черви) , όπου οι ναύτες διαμαρτύρονται όταν υποχρεώνονται να φάνε σάπιο κρέας (αφορμή για την εξέγερση)
   2) "Δράμα στο κατάστρωμα" (Драма на тендре), όπου οι ναύτες στασιάζουν και ο αρχηγός τους ο Vakulinchuk  (Grigory_Vakulinchuk) σκοτώνεται   

  3)" Ένας νεκρός ζητάει δικαιοσύνη"  (Мёртвый взывает), όπου το σώμα του Vakulinchuk θρηνείται από τους κατοίκους της Οδησσού.

   4) "Η σκάλα της Οδησσού" (Одесская лестница), όπου στρατιώτες του Τσάρου σφάζουν κατοίκους της Οδησσού.

  5) "Το ραντεβού με το στόλο" (Встреча с эскадрой), όπου ο στόλος που έχει την αποστολή να σταματήσει το θωρηκτό Ποτέμκιν ενώνεται μαζί του.


    Η πιο διάσημη σκηνή του φιλμ είναι η σφαγή των πολιτών στις σκάλες της Οδησσού (γνωστές επίσης ως σκάλες Primorsky ή σκάλες Ποτέμκιν) . Σ΄αυτή τη σκηνή στρατιώτες του Τσάρου κατεβαίνουν μια φαινομενικά ατέλειωτη σκάλα, πυροβολώντας προς το πλήθος, ενώ ταυτόχρονα έφιπποι Κοζάκοι επιτίθενται στο πλήθος από το κάτω μέρος της σκάλας.

Αυτό το μακελειό στις σκάλες πιθανώς δε συνέβηκε ποτέ, και προστέθηκε από τον Αϊζεστάιν για μεγαλύτερη δραματική επίδραση και με σκοπό να δαιμονοποιήσει το τσαρικό καθεστώς.




η ταινία



  Το πείραμα του  Αϊζενστάιν είχε ανάμικτο αποτέλεσμα, καθώς η ταινία δε συγκέντρωσε μεγάλο κοινό στη Ρωσία (γεγονός που τον απογοήτευσε), αλλά αργότερα προβλήθηκε σε άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN